Milan Popović - Protiv struje

Protiv struje
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Disput
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532600650
ISBN10 9532600655
Godina 2008
Broj stranica 253
Format 20 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 25,00 Kn Kupi

Protiv struje donosi izabrane radove politologa Milana Popovića u rasponu od punih trideset godina (1977-2007). Tako širok vremenski raspon svjedoči o duhovnom razvoju autora, od jedne vrste kritičkog neomarksizma tokom 1980-ih, s tada prevladavajućim ispitivanjem odnosa ekonomije, društva i politike, do jedne vrste postmarksizma, sa sve snažnijim pomicanjem naglaska ka ispitivanju odnosa objekta i subjekta, posebno ideologije, identiteta i države. 
U formalnom pogledu, najveći broj radova pripada suvremenoj političkoj znanosti, preciznije političkoj teoriji. Istovremeno ih karakterizira i izrazita metodološka transdisciplinarnost, u okviru problemski integrirane društvene teorije i znanosti. Crvena nit koja sve radove povezuje jest teorija svjetskog sistema američkog sociologa Immanuela Wallersteina, odnosno njena primjena na analizu velike posthladnoratovske promjene svijeta, Balkana i Crne Gore. 
Žanrovski, radovi su veoma različiti i kreću se od izabranih dijelova većih cjelina, odnosno knjiga, preko samostalnih znanstvenih članaka, do kratkih komentara, koje je autor u obliku kolumni pisao i objavljivao tokom posljednjih dvadeset godina u vodećim beogradskim i podgoričkim dnevnim i nedjeljnim listovima, posebno u (Našoj) Borbi, Vijestima i Monitoru. 
Svi ti radovi u knjizi su razvrstani u tri dijela, uglavnom po tematskoj srodnosti i uglavnom kronološkim redom prvobitnog pojavljivanja.

Studij Pravnog fakulteta u Titogradu, današnjoj Podgorici, Milan Popović započeo je u onoj istoj školskoj godini u kojoj je osnovan i Univerzitet Crne Gore (1974-1975). Kao takav, autor ove knjige pripada prvoj generaciji profesora tog sveučilišta, koji su ponikli i formirani u samoj Crnoj Gori, a ne negdje vani (kao što je to u toj maloj ali vitalnoj i dugovječnoj zajednici bio slučaj prije). Zbog toga je ova knjiga izabranih radova ilustrativna i reprezentativna za sve rezultate, domete i limite, ne samo svoga autora, nego i današnje Crne Gore.