Borislav Grgin - Počeci rasapa : kralj Matijaš Korvin i srednjovjekovna Hrvatska

Počeci rasapa : kralj Matijaš Korvin i srednjovjekovna Hrvatska
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Ibis grafika
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536927050
ISBN10 9536927055
Godina 2002
Broj stranica 281
Format 24 cm
Obavijest 12,91
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Iako postoje neke manje studije i pregledi s kraja 19. i početka 20. stoljeća, razdoblje kasnog srednjeg vijeka ostalo je bez dostatne pažnje istraživača. Ova knjiga predstavlja osvježenje na tom polju. Autor je uspješno spojio ranija dostignuća, ali i kritički analizirao građu s kojom se susreo. Glavni cilj Grginovaistraživanja bio je dati što bolju sintezu korvinovskog razdoblja u srednjovjekovnoj Hrvatskoj.

Vladavina ugarsko-hrvatskoga kralja Matijaša Korvina (1458.-1490.), predstavlja prekretničko razdoblje hrvatske povijesti. To je razdoblje velikih promjena koje zahvaćaju sve segmente društvenog, političkog, gospodarskog i vjerskog života. Zauzet preustrojem vlasti i društva, Korvin ne shvaća ozbiljnost prijetnje koja nadolazi osmanskom ekspanzijom. Kraljev slab protuosmanski angažman rezultirao je početkom procesa rasapa srednjovjekovne Hrvatske.

Knjiga je zanimljiva i čitka, namijenjena širokoj publici i stručnjacima, a sadrži brojne ilustracije i bilješke koje upotpunjuju tekst.