Božo Udovičić - Pad umjesto uspona : statisti u demokraciji II.dio

Pad umjesto uspona : statisti u demokraciji II.dio
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Kigen
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536970209
ISBN10 9536970201
Godina 2006
Broj stranica 941
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

U Statistima u demokraciji opisane su prilike u Hrvatskoj i oko Hrvatske do 1996. godine, u izrazito dramatičnom razdoblju sloma i raspada Jugoslavije, Domovinskog rata, borbe protiv mnogo jačeg agresora, ustroja novog državnog uređenja, nove politike i novih društvenih odnosa.
Po završetku domovinskog rata i sastanka u Daytonu očekivao se red, rad i odgovornost prema Domovini, a posebno prema stradalnicima i žrtvama rata. Umjesto toga nastupilo je vrijeme u kojem nema nikakvih mjerila vrijednosti, vrijeme u kojem caruje amoral, mito i korupcija, kriminal, vrijeme u kojem je potpuno izostala vladavina prava. Posljedica je to mentalnog sklopa iz vremena u kojem smo živjeli, u kojem nije bilo privatnog vlasništva, nije njegovan kult rada i njegove vrijednosti, kao ni odgoj koji bi to mijenjao.
Nakon promjene društveno-političkog sistema nastupilo je vrijeme preokreta od kolektivizma prema individualizmu, od totalitarizma prema liberalizmu i od autoritarizma prema demokraciji. Čini mi se da smo u tim promjenama napustili ono pozitivno iz bivšeg političkog sistema, a prihvatili sve negativno iz kapitalizma. Do punog izražaja došao je egoizam, a s njim i nezajažljiva pohlepa za profitom bez rada, tako da smo ta dva pojma prihvatili s negativne u mjesto s pozitivne strane.