Ante Tomić - Nisam pametan

Nisam pametan
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533032368
ISBN10 9533032367
Godina 2010
Broj stranica 295
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Izvanredna osobina humora sastoji se u tome što nas vraća zdravom razumu – tvrdi Simon Critchley u svojoj knjizi “O humoru”. Humor je uspješno provedena strategija iznenadnog prepoznavanja poznatoga kao nepoznatoga, stvarnoga kao nestvarnoga, običnoga kao neobičnoga. 

U svojoj novoj knjizi izabranih kolumni novinski humorist Ante Tomić o poznatom, običnom i stvarnom piše duhovito i originalno, pretvarajući svojim recima političare, lopove, ratne kriminalce, estradne zvijezde i nogometaše u fikcionalne likove odjevene u carevo novo ruho. 

Čitatelji vole Tomića jer im svakog tjedna nudi priliku da ismijavajući tu prividnu vlast uvijek iznova razotkrivaju njezinu proizvoljnost. Humor nije bezazlen, upozorava nas Critchley, jer na osebujan i jogunasto relativan način vraća čovjeka na njegovo pravo mjesto.

“Tomić je više od pisca, i to zbog učinka paradoksa da to, iznad jezika i priče, ne želi biti, osjećaja važnosti koji predano dijeli sa svojim čitateljem. U kulturi koja je statična od virtualne pokretljivosti svojih aktera začudni pomaci Tomićevih likova su zaigrani u jeziku, ali nikad preigrani u iskustvu, njegov subotnji žurnal za uvod u večernje premijere nije sročen s odmakom, iskupljenje nije prekogranično, a gorčina se ne cijedi nakon što padne zavjesa. 

Općenito uzevši a i po domaću naše se doba opire hijerarhiji, no za Antu Tomića treba kazati jednostavno da je veliki pisac, po spontanosti svojih sižea i socijalnoj neutralnosti sjećanja koje nam pripada, ali ponajprije po sposobnosti otkrivanja normalne većine, naš Bulgakov sa šeširom ne govori o čudima, nego da smo sami čudo koje se ponavlja jer postoji u iskustvu drugoga.” (Vlaho Bogišić)