Misha Glenny - McMafija : kriminal bez granica

McMafija : kriminal bez granica
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Sanja Ščibajlo
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533030111
ISBN10 9533030119
Godina 2008
Broj stranica 482
Format 24 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 12,50 € Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 10,00 € Kupi

U ovoj potresnoj knjizi, Misha Glenny nas vodi na putovanje po novom svijetu organiziranog kriminala. Čitave tri godine snimao je priče naoružanih krijumčara u Ukrajini, perača novca u Dubaiu, narko-udruženja u Kanadi, računalnih kriminalaca u Brazilu, reketara u Japanu i mnogih drugih. Istražujući Mračnu stranu razgovarao je s mnogim gangsterima, policijom i brojnim žrtvama organiziranog kriminala, u međuvremenu ispitujući nezajažljivu potrebu potrošača za drogom, prokrijumčarenim ženama, ilegalnim radnicima i oružjem na pet kontinenata.

Putovanje počinje sa  zaprepašćujućim, neobjašnjivim ubojstvom u engleskom pojasu burzovnih mešetara i nastavlja s pričama koje su često strašne, ponekad nadahnute, obično bizarne, a ponekad i smiješne. Sve one zajedno oslikavaju zapanjujuću sliku o uzletu sive ekonomije koja raste takvom brzinom, da mnogi procjenjuju kako na nju danas otpada 20 posto svjetskog BDP-a.

Obično zaslugom senzacionalističkog izvještavanja u žutome tisku, organizirani se kriminal na mnoge načine uvukao u naše živote, često i bez našeg znanja. Ti podaci otkrivaju prirodu kriminala u svijetu današnjice, a nude i važna gledišta o zamkama globalizacije, u kojoj su zakoni koji dijele legalno od ilegalnoga često vrlo nejasni. 

"McMafija" nam otkriva mreže kriminala, politike i novca diljem svijeta koje su od 1980-ih postale vrlo zapletene i međusobno ovisne, razotkrivajući se pred našim očima poput nekog dobrog, napetog krimića. Propituje političke metode koje više nisu prikladne da se bave problemom, čiji korijeni leže u globalnoj nestašici i sve većoj provaliji između bogatih i siromašnih.

***
Misha Glenny je vrstan novinar i povjesničar. Kao dopisnik za Srednju Europu, najprije za Guardian a potom i za BBC, pratio je i bilježio pad komunizma i ratove u bivšoj Jugoslaviji. Osvojio je nekoliko prestižnih nagrada, uključujući Sony Gold Award za svoj izuzetan doprinos novinarskom izvještavanju. Kao autor triju knjiga o Istočnoj Europi i Balkanu, često je na zamolbu američke i europskih vlada davao svoje mišljenje i savjet u svezi škakljivih političkih pitanja, a tri je godine vodio i jednu nevladinu udrugu, pomažući u rekonstrukciji Srbije, Makedonije i Kosova. Trenutno živi u Londonu.