Robert D. Putnam - Kako demokraciju učiniti djelotvornom : civilne tradicije u modernoj Italiji

Kako demokraciju učiniti djelotvornom : civilne tradicije u modernoj Italiji
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Fakultet političkih znanosti
Prevoditelj Mirjana Paić Jurinić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536457205
ISBN10 9536457202
Godina 2003
Broj stranica 292
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Politološka studija o civilnom životu na primjeru regija u Italiji. Studija je rezultat teorijskih i terenskih istraživanja, a namjera je autora pridonijeti razumijevanju djelovanja demokratskih institucija te istražiti kako formalne institucije utječu na praksu politike i vlade. Metoda istraživanja je empirijska: želi se ispitati u kojoj mjeri djelotvornost neke institucije ovisi o društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj okolini.

Ova knjiga istražuje neka temeljna pitanja o civilnom životu na primjeru regija u Italiji. Napisana je s dvjema vrlo različitim vrstama čitatelja na umu - onima koji sa mnom dijele opčinjenost istančanostima talijanskog života i onima koji je ne dijele, ali im je stalo do demokratske teorije i prakse. 
Samo istraživanje započelo je u razgovorima s Peterom Langeom i Pete-rom Weitzom u proljeće 1970, kad smo sva trojica u Rimu istraživali različite aspekte talijanske politike. Neočekivano, talijanska je vlada pristala prihvatiti dugo zanemarivanu ustavnu odredbu vezanu za regionalne vlade. Budući da je te nove institucije trebalo izgraditi od djelića u svakoj od različitih regija Italije, eksperiment je ponudio neobičnu prigodu da se krene s dugoročnim, sustavnim proučavanjem načina na koji se institucije razvijaju i prilagođavaju svojoj društvenoj okolini. Da sam znao, međutim, da će istraživanje koje je uslijedilo potrajati gotovo četvrt stoljeća i da će me na kraju dovesti do toga da se bavim teorijom igara i srednjovjekovnom poviješću, nisam siguran da bih se u to upuštao. 
Uz ohrabrenje pokojnoga profesora Alberta Spreafica i s financijskom potporom Michiganskog sveučilišta, ujesen 1970. vodio sam inicijalnu anketu među novoizabranim vijećnicima u nekoliko regija duž poluotoka. Kasnije, kad sam se vratio u Ann Arbour, počeo sam te intervjue analizirati uz pomoć dvoje talentiranih mladih kolega, Roberta Leonardija i Raffaelle Na-netti. Godine 1975, kad je bila izabrana nova kohorta vijećnika, Bob i Raffi su počeli raditi na fakultetima, na političkim znanostima odnosno urbanom i regionalnom planiranju. Dogovorili smo se da udružimo snage i provedemo drugi val intervjua, formalizirajući tako jednu blisku, dugu i produktivnu suradnju.