Joseph S. Nye Jr. - Je li došao kraj američkom stoljeću?

Je li došao kraj američkom stoljeću?
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Mate
Prevoditelj Miljenko Šimić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532462432
ISBN10 9532462430
Godina 2015
Broj stranica 160
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Više od jednog stoljeća Sjedinjene države bile su najmoćnija država svijeta. Sada neki analitičari predviđaju kako će Kina uskoro preuzeti njenu ulogu. Znači li to da je američko stoljeće završilo? Hoće li ubrzani napredak Kine biti iskra nekom novom Hladnom ratu između ova dva titana?

U ovom intrigantnom eseju, svjetski poznati analitičar vanjske politike Joseph Nye objašnjava zbog čega Američko stoljeće još nikako nije gotovo i što SAD mora učiniti kako bi zadržalo svoje vodstvo u doba iznimno difuzne politike moći. Status supersile Amerike mogao bi biti u značajnoj mjeri doveden u pitanje uslijed njenih vlastitih političkih problema te ekonomskog procvata Kine, tvrdi on, no Amerika će sa svojim vojnim i ekonomskim kapacitetima, ali i sposobnošću ostvarivanja mekane moći i dalje nadjačavati svoje takmace u sljedećim desetljećima.

„Razborite ocjene J. Nyea o položaju Amerike u svijetu već više od četvrt stoljeća zacrtavaju gabarite unutar kojih se ova rasprava može voditi. Ova važna knjiga ažurira Nyeevu misao te predstavlja iznimno vrijedan korektiv za pesimizam i samoživost koji su previše uobičajeni u debatama o američkoj budućnosti".
L. H. Summers, Sveučilište Harvard

 

„U svijetu kojemu, kako se čini, odjednom prijete nove opasnosti i pošast pesimizma, knjiga J. Nyea u pravo vrijeme pruženi je lijek koji se sastoji od smirenog povijesnog gledišta, racionalnog uvida u današnja događanja i pragmatičnih zamisli o tome kako učvrstiti američko vodstvo"
S. Talbott, predsjednik Brookings Institutiona