Krešimir Crnko - Japanski poslovni kodeks

Japanski poslovni kodeks
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Profil Knjiga D.O.O.
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533132211
ISBN10 9533132213
Godina 2013
Broj stranica 194
Format 20 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 65,00 Kn Kupi

Dok je u zapadnoj kulturi zapostavljen utjecaj etike i etičkog kodeksa na poslovanje, u kulturi i poslovanju Japana primjenjuje se samurajski moralni okvir za suvremeno poslovno ponašanje. Tradicionalni etički kodeks i njegova primjena u poslovanju bila je jedna od pretpostavki koja je pomogla Japanu da se uvrsti u najrazvijenije kapitalističke zemlje svijeta. Kako je u Hrvatskoj zapostavljen odnos duhovnih i religijskih tradicija s jedne i poslovanja s druge strane, Krešimir Crnko svojom knjigom želi približiti japansko iskustvo kako bismo preispitali vlastitu poslovnu praksu i prilagodili je uvjetima koje zahtijeva globalno tržište.

 

Kako je u predgovoru rekao dr. sc. Tonči Tadić, potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, „u XXI. stoljeću težište svjetskog gospodarstva jest i bit će na Pacifiku, a ne na Atlantiku. Poslovati s brzorastućim i ekspanzivnim gospodarstvima Dalekog istoka nije više izbor slobodne volje niti je dio poslovne ili pustolovne egzotike, nego je obveza svakog europskog, pa tako i hrvatskog gospodarstvenika.“

 

Prof. dr. sc. Borna Bebek primjećuje da je knjiga namijenjena znanstvenicima, stručnjacima, poslovnim ljudima i studentima te da će znanje i koncepte iznesene u njoj čitatelji moći primijeniti i u privatnom i u poslovnom životu.

 

Prof. dr. Velimir Srića u svojoj recenziji navodi da Japanski poslovni kodeks može čitatelja potaknuti da otkrije vođu u sebi te da unaprijedi razvoj svog tima.

 

Knjiga je proizašla iz poslijediplomskog specijalističkog rada „Povijest ideja o etičkom kodeksu u poslovanju i borilačkim vještinama Japana“ na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na poslijediplomskom studiju „Vodstvo“.

 

Jedan od motiva za pisanje knjige, navodi autor, proističe i iz bavljenja japanskom borilačkom vještinom aikido.