Ankica Lepej - Istina : savjest iznad bankarske tajne

Istina : savjest iznad bankarske tajne
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Prometej
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536460410
ISBN10 9536460416
Godina 2003
Broj stranica 277
Format 21 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 10,95 Kn Kupi

U rujnu 1998. službenica Zagrebačke banke Ankica Lepej, zgrožena činjenicom da je predsjednik države obmanuo javnost prikrivajući visinu i porijeklo svojih prihoda, otkrila je bankovne račune i imovno stanje predsjednikove obitelji. Isti čas banka je raspisala nagradu od milijun kuna onome tko otkrije identitet osobe koja je te podatke dala medijima. Ankica Lepej dobrovoljno se prijavila i priznala da je upravo ona otkrila podatke - ali je odbila nagradu! Nekoliko dana kasnije, Ankici Lepej uručeno je rješenje o izvanrednom otkazu, policija ju je počela ispitivati i "obrađivati", a Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv nje "zbog kaznenog djela odavanja poslovne tajne". Tako su Ankica Lepej i njezin suprug Slavko, koji je već prije (1991) ukazivao na laži, licemjerje i kriminal "državnog vrha" - ostali bez posla i stana, s dvoje djece.
"Slučaj Lepej" podijelio je Hrvatsku. Građanska Hrvatska stala je na stranu časne i odvažne bankarske službenice. Vlastodršci su je optužili za veleizdaju pa su je, zbog svjedočenja istine, počeli krivično progoniti i šikanirati.
Pet godina kasnije, pod naslovom ISTINA - Savjest iznad bankarske tajne, Ankica Lepej objavljuje potresni dnevnik svoje osobne i obiteljske drame.