Noam Chomsky - Intervencije

Intervencije
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Profil International
Prevoditelj Mijo Pavić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531206860
ISBN10 9531206864
Godina 2008
Broj stranica 257
Format 21 cm
Obavijest 6,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

U svojoj novoj knjizi, koja se sastoji od 44 kratka eseja, američki akademik i ljevičarski aktivist Noam Chomsky, na sebi svojstven i vrlo kritički način, tematizira vrlo širok spektar tema i događaja koji su se zbili između 1999. i 2007. g., kao što su: NATO-ova intervencija na Kosovu, teroristički napadi 11. rujna, američka intervencija u Afganistanu, rat u Iraku, palestinsko-izraelski sukob, iranska kriza te sjeverno-korejski nuklearni program itd. 

Krećući se kroz navedene teme, Chomsky iznosi mnoge provokativne tvrdnje, od kojih su neke poput one da nitko ne pokreće vojnu intervenciju protiv Izraela, unatoč činjenici da već godinama kontinuirano otima i ubija libanonske i palestinske civile, podigle veliku prašinu. Chomsky nije ništa blaži ni kada optužuje Sjedinjene Države da su poduzele vojnu intervenciju u Afganistanu itekako svjesne mogućnosti da će ona vrlo vjerojatno dovesti nekoliko milijuna ljudi na sam rub gladi. Ili kada tvrdi kako Sjeverna Koreja, iako zasigurno najopasniji član tzv. osovine zla, 'ne ispunjava prvi američki uvjet da bi postala legitiman cilj napada: nije bespomoćna.'

Sjedinjene države, prema Chomskom, već su duže vrijeme glavni pokretač terora u svijetu, a dolaskom su Bushove administracije i 'obznanile da namjeravaju kontrolirati svijet silom'. U svakom slučaju, Intervencije Noama Chomskog čitatelju nude upravo ono što mu treba: pristupačan vodič za uvid u vrlo širok raspon svjetskih problema koji prevladavaju u suvremenom političkom okružju.