Josip Brleković - Hrvatski tjednik : bibliografija

Hrvatski tjednik : bibliografija
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Matica hrvatska
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531506656
ISBN10 9531506655
Godina 2002
Broj stranica 477
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 30,00 Kn Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 24,00 Kn Kupi

Deskriptivno-kronološka bibliografija Hrvatskoga tjednika osim standarnih bibliografskih podataka, donosi i gotovo 2000 bilježaka, sažetaka i komentara o sadržaju i tematici članaka. Radi lakšega snalaženja i pretraživanja gradiva u knjizi, čitatelju je na raspolaganju pet kazala. Posebna je pažnja posvećena sastavljanju predmetnoga kazala pri čijoj je izradi priređivač nastojao ići u dubinu, detaljnom sadržajnom analizom i predmetnom razradom članaka. Bibliografija Hrvatskoga tjednika zamišljena je prije svega kao pripomoć pri istraživanju toga novinskog fenomena, važnoga povijesnog izvora za razdoblje hrvatskoga nacionalnog pokreta, tzv. hrvatskoga proljeća.

Hrvatski tjednik – novine za kulturna i društvena pitanja Matice hrvatske, izlazio je u razdoblju od 16. travnja do 10. prosinca 1971. Pokrenut je na vrhuncu postrankovićevskog razdoblja kao medij pomoću kojega je Matica hrvatska izravno komunicirala s hrvatskom javnošću i koji je pokušao popuniti prazninu nastalu posustajanjem Telegrama. Međutim, ubrzo je HT postao središnjim mjestom za artikuliranje i promidžbu ideja hrvatskoga proljeća. Prva redakcija novina (od br. 1 do 12), sastavljena mahom od novinarskih neprofesionalaca i novinarskih početnika, ali odvažnih i odlučnih intelektualaca na čelu s glavnim urednikom Igorom Zidićem i odgovornim urednikom Jozom Ivičevićem, zacrtala je koncepcijski jasan program kritičkih i hrvatski orijentiranih novina koje su otvoreno i argumentirano prozivale socijalistički režim zbog gospodarsko-političkih, demografskih i kulturnih promašaja i zastranjenja.

Drugoj redakciji novina (od br. 13 do 33), organizacijski profesionalnije ustrojenoj, na čelu s glavnim urednikom Vladom Gotovcem, uspjelo je postići iznimnu nakladu za tadašnja vremena (130 000 prodanih primjeraka). Prodor HT-a do svih slojeva hrvatskoga društva izazvao je burne reakcije među kulturnom i političkom elitom tadašnje Jugoslavije. Socijalistički je režim u Hrvatskome tjedniku i Matici hrvatskoj "prepoznao" političke oponente i opozicionare, nazvavši ih leglom kontrarevolucionarne politike i hrvatskoga nacionalizma. Metodama političkoga terora, isti je režim nakon sastanka u Karađorđevu krajem 1971., ugušio i de facto zabranio rad i Tjedniku i njegovu nakladniku, a njihove je istaknute djelatnike poslao u zatvor.