Josip Horvat - Hrvatski panoptikum

Hrvatski panoptikum
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Ex libris
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536310760
ISBN10 9536310767
Godina 2007
Broj stranica 327
Format 20 cm
Obavijest 6,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

U opsežnom i bogatom književnom, publicističkom i novinarskom opusu Josipa Horvata, posebno mjesto zauzima knjiga povijesnih portreta pod naslovom „Hrvatski panoptikum“. U njoj su opisani – često s mnoštvom potpuno nepoznatih pojedinosti – životni puti sljedećih autora: Hugo Mihalovich, Vinko Krišković, Vladimir Lunaček, Milivoj Dežman i Milan Šufflay. 

Horvatova je knjiga prvi put objavljena u Zagrebu, u nakladi NIP Stvarnost 1965., a drugi put u nakladi NZ Globus 1985. 

U pogovoru prvom izdanju Horvat sam priznaje da "ljudi oživljeni na ovim stranicama nisu velikani ni heroji, a ni slavljenici. Nisu bili velikani koji idejom i djelom oblikuju svoju i naredne generacije. Nisu bili heroji koji ličnom žrtvom, za više dobro zajednice postavljaju moralni uzor pokoljenjima. Još manje su bili celebriteti koji nekom virtuoznošću trenutno fasciniraju svijet, a sutra već budu zaboravljeni. Oni su samo nastupali u javnom životu Hrvatske, u manjim ili većim ulogama, pa onda nestali." 

Horvat je u svoj Panoptikum unosio mnoštvo pojedinosti, često puta važnih i šire a ne samo za utvrđivanje pojedinih crta portretiranih pojedinaca. Očigledno ga je pisao sa srcem i u jednom dahu. U njegovom bogatom opusu koji se proteže od „Lijepe naše...“ i „1848.“ do „Kulture Hrvata“ i „Povijesti novinstva Hrvatske“ te mnogih drugih vrijednih izdanja, naći ćemo zasigurno još poneku knjigu koja svakako zaslužuje novo izdanje – za novi naraštaj čitatelja.