Ankica Tuđman - Franjo Tuđman - Moj osobni dnevnik 1973-1978 (knjiga 1.)

Franjo Tuđman - Moj osobni dnevnik 1973-1978 (knjiga 1.)
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Večernji posebni proizvodi
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532801088
ISBN10 9532801081
Godina 2011
Broj stranica 451
Format 26,2 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Pred kratkim je u Zagrebu objavljen osobni dnevnik prvoga demokratski odibranoga predsjednika R. Hrvatske dr. Franje Tuđmana. U 3. svesku pred kratkim objavljenoga osobnoga dnevnika dr. Franje Tuđmana "Moj osobni dnevnik" obuhvaćen je vremenski period od 1984. do l989., a dnevnik je priredila supruga Ankica Tuđman.

Dr.Tuđman je akribično bilježio svoje putovanje po Austriji te zabilježio 5. 11. 1988.: "Stari" Ivan Milas veli da sam ga "pomladio", a mladi Zvonimir: razotkrio mu uzroke stanja i dao pouzdanje... U Beč smo putovali u srijedu, 30. studenog. Po Njemačkoj kiša a po Austriji zaleđena kiša. Oko 750 km vožnje ali dobro izdržasmo svi troje: Ankica, ja i "Nissan". Smjestili se kod Brajinovića. Predavanje u Gradišću, u Grosswarasdorfu, uglavnom profesori i učitelji, a u subotu 2. prosinca, o nacionalnom pitanju, a u nedjelju 4. 12. u Beču o Radiću, u Hrvatskoj katoličkoj misiji.
Svi inzenađeni
Susreti u Beču: Objed s dr. Viktorom Meierom, dopisnik FAz-a. U domu Branimira Petenera, koji je odležao šest godina robije (počekom 60-tih osuđen) kao revolucionar, koji nije čitao ni vjerovao ništa ni nama koji smo tada vodili bitke.
Druga večer: u obitelji Ivana Keglevića, potomka grofa, sada poduzetnika u čiju političku geografiju - od Europe do Kine - nisam uspio proniknuti.

U ponedjeljak 14. 9. 1989. bilježi dr. Tuđman: "Razgovor s Brajinovićem i Milason iz Beča. Milas: takve knjige (govori o "Bespućima") još nismo imali! Čitamo je danonoćno. I konkretno i povijesno."
16. 9. 1989. bilježi dr. Tuđman: "Razgovor s dr. Marijanom Brajinovićem iz Beča za odlazak tamo i razgovore oko knjige. Ponovni boravak u Beču od 20. do 23. kolovoza 1989. dr. Tuđman opisuje:
"Na put u Beč pošao sam, (u društvu Ankice, Seke i Siniše) radi razgovora o mogućnostima prijevoda "Bespuća" na njemački. Odsjeli kod Brajinovićevih. Razgovor s Viktorom Maierom, prije i za vrijeme večere kod Milasovih. S Tomičićem-Dalmom u njegovu stanu i za ručkom u središtu grada. Ostavio sam knjigu i za Ströhma. S grupom gradišćanskih Hrvata i bečkih Hrvata (Tyran, Kaleb, Vajdić...) Razgrabili onih deset knjiga što sam ponio na preporuku Marijana. Kosa mi se digla na glavi kad se Nevenka Milas uključila u razgovor, odnosno u moje pripovijedanje o Andriji Gredičaku, kojega sam kao ll-godišnje dijete gledao kako razgovara i dogovara s mojim ocem svoj put naprije u Zagreb radi atentata na kralja Aleksandra, a zatim radi povratka na Janka Pustu. "Ustaša-socijalist". Uhvatili ga u Rumuniji kad je htio prijeći u SSSR i izručili Beogradu gdje su ga pogubili. Nevenkin otac bio s njim u zatvoru i priča kako se junački držao do zadnjega dana: klicao slobodnoj Hrvatskoj; ne možete nas sve pobiti... Njezin otac (Vinko Borevković, Gornja Vrba 114, 55000 Slav. Brod, tel. (055) 234-176) bio u zatvoru u svezi događaja poznatih kao "sibinjske žrtve". Moram se vidjeti s njim da mi ispriča sve što zna o Andriji Gredičaku.

l. rujan 1989. bilježi dr. Tuđman između ostalog: "Popodne kod Marijana.
Predao Sabljaku pismeni prijedlog da se na skup pozovu:
-   Ante Beljo, 
-   Šito Ćorić, 
-   Zdenka Babić, 
-   Jozi Mršić, 
-   dr. Marijan Brajinović. 
Ako se pozivaju Nikolić, Grubišić, Marina, Kordić - onda mogu i ovi.

24. 10. 1989. bilježi dr. Tuđman: "Nazvao sam Dalmu u Beču. On je pročitao ali još nije imao vremena ni s kim razgovarati o njemačkom izdanju. Zamolio Brajinovića da mi javi ima li što posredstvom Meiera i Ströhma."