Ankica Tuđman - Franjo Tuđman - Moj osobni dnevnik 1973-1978 (knjiga 1.)

Franjo Tuđman - Moj osobni dnevnik 1973-1978 (knjiga 1.)
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Večernji posebni proizvodi
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532801088
ISBN10 9532801081
Godina 2011
Broj stranica 451
Format 26,2 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 30,00 Kn Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 20,00 Kn Kupi

Pred kratkim je u Zagrebu objavljen osobni dnevnik prvoga demokratski odibranoga predsjednika R. Hrvatske dr. Franje Tuđmana. U 3. svesku pred kratkim objavljenoga osobnoga dnevnika dr. Franje Tuđmana "Moj osobni dnevnik" obuhvaćen je vremenski period od 1984. do l989., a dnevnik je priredila supruga Ankica Tuđman.

Dr.Tuđman je akribično bilježio svoje putovanje po Austriji te zabilježio 5. 11. 1988.: "Stari" Ivan Milas veli da sam ga "pomladio", a mladi Zvonimir: razotkrio mu uzroke stanja i dao pouzdanje... U Beč smo putovali u srijedu, 30. studenog. Po Njemačkoj kiša a po Austriji zaleđena kiša. Oko 750 km vožnje ali dobro izdržasmo svi troje: Ankica, ja i "Nissan". Smjestili se kod Brajinovića. Predavanje u Gradišću, u Grosswarasdorfu, uglavnom profesori i učitelji, a u subotu 2. prosinca, o nacionalnom pitanju, a u nedjelju 4. 12. u Beču o Radiću, u Hrvatskoj katoličkoj misiji.
Svi inzenađeni
Susreti u Beču: Objed s dr. Viktorom Meierom, dopisnik FAz-a. U domu Branimira Petenera, koji je odležao šest godina robije (počekom 60-tih osuđen) kao revolucionar, koji nije čitao ni vjerovao ništa ni nama koji smo tada vodili bitke.
Druga večer: u obitelji Ivana Keglevića, potomka grofa, sada poduzetnika u čiju političku geografiju - od Europe do Kine - nisam uspio proniknuti.

U ponedjeljak 14. 9. 1989. bilježi dr. Tuđman: "Razgovor s Brajinovićem i Milason iz Beča. Milas: takve knjige (govori o "Bespućima") još nismo imali! Čitamo je danonoćno. I konkretno i povijesno."
16. 9. 1989. bilježi dr. Tuđman: "Razgovor s dr. Marijanom Brajinovićem iz Beča za odlazak tamo i razgovore oko knjige. Ponovni boravak u Beču od 20. do 23. kolovoza 1989. dr. Tuđman opisuje:
"Na put u Beč pošao sam, (u društvu Ankice, Seke i Siniše) radi razgovora o mogućnostima prijevoda "Bespuća" na njemački. Odsjeli kod Brajinovićevih. Razgovor s Viktorom Maierom, prije i za vrijeme večere kod Milasovih. S Tomičićem-Dalmom u njegovu stanu i za ručkom u središtu grada. Ostavio sam knjigu i za Ströhma. S grupom gradišćanskih Hrvata i bečkih Hrvata (Tyran, Kaleb, Vajdić...) Razgrabili onih deset knjiga što sam ponio na preporuku Marijana. Kosa mi se digla na glavi kad se Nevenka Milas uključila u razgovor, odnosno u moje pripovijedanje o Andriji Gredičaku, kojega sam kao ll-godišnje dijete gledao kako razgovara i dogovara s mojim ocem svoj put naprije u Zagreb radi atentata na kralja Aleksandra, a zatim radi povratka na Janka Pustu. "Ustaša-socijalist". Uhvatili ga u Rumuniji kad je htio prijeći u SSSR i izručili Beogradu gdje su ga pogubili. Nevenkin otac bio s njim u zatvoru i priča kako se junački držao do zadnjega dana: klicao slobodnoj Hrvatskoj; ne možete nas sve pobiti... Njezin otac (Vinko Borevković, Gornja Vrba 114, 55000 Slav. Brod, tel. (055) 234-176) bio u zatvoru u svezi događaja poznatih kao "sibinjske žrtve". Moram se vidjeti s njim da mi ispriča sve što zna o Andriji Gredičaku.

l. rujan 1989. bilježi dr. Tuđman između ostalog: "Popodne kod Marijana.
Predao Sabljaku pismeni prijedlog da se na skup pozovu:
-   Ante Beljo, 
-   Šito Ćorić, 
-   Zdenka Babić, 
-   Jozi Mršić, 
-   dr. Marijan Brajinović. 
Ako se pozivaju Nikolić, Grubišić, Marina, Kordić - onda mogu i ovi.

24. 10. 1989. bilježi dr. Tuđman: "Nazvao sam Dalmu u Beču. On je pročitao ali još nije imao vremena ni s kim razgovarati o njemačkom izdanju. Zamolio Brajinovića da mi javi ima li što posredstvom Meiera i Ströhma."