Svetozar Livada - Etničko čišćenje - zločin stoljeća

Etničko čišćenje - zločin stoljeća
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Srpsko kulturno društvo Prosvjeta
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536627042
ISBN10 9536627043
Godina 1997
Broj stranica 216
Format 22 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Budući profesionalno osposobljen kao filozof i povjesničar po obrazovanju, a sociolog po praksi, obišao je gotovo cijelu Hrvatsku, naročito mjesta zločina i uništavanja čitavih naselja, Livada je insistirao na provjerenoj empirijskoj faktografiji pišući ovu knjigu. Livada ističe, kako je našim nacionalistima "kama najsvjetlije oružje", a oni su "merak-zločinci" bez kajanja. Naš rasizam ustaško-četničke provenijencije, kao i rasni zakoni NDH perfidniji su od njemačkih, jer su pritom prožeti još i našim plemenskim mentalitetom, primitivizmom i zaostalošću u historijskom razvitku.

On naglašava, kako je kao "empiričar" sve to gledao "uživo", u ekshumacijama kojima je prisustvovao, u koncentracijskim logorima, pri čemu je patio i očajavao i jedva sačuvao čovjeka u sebi, jer ga je sve to dovodilo do pravog ludila! Mržnja je ovdje etablirana u institucije i ljude pod firmom fetiša države, nacije, domovine-otadžbine, pomoću koje se temeljito razara društvo u svim njegovim segmentima.

... knjiga je puna istinske, znanstveno provjerene faktografije i zato je više nego vjerodostojan dokument, jer je to pravo "živo svjedočanstvo" sociologa-istraživača, koji se čitavim svojim ljudskim bićem založio za otkrivanje istine o nama samima! Teško je sve to navesti, treba to čitati, radi vlastita samootrježnjenja.