Slobodan Prosperov Novak - 101 Dalmatinac i poneki Vlaj

101 Dalmatinac i poneki Vlaj
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač V.B.Z
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532018073
ISBN10 9532018077
Godina 2007
Broj stranica 248
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 4,50 € Kupi

Detalji i anegdote iz života i djela najpoznatijih Dalmatinaca, od cara Dioklecijana do Olivera i Gibonnija... 

U novoj knjizi "101 Dalmatinac i poneki Vlaj" pisac i sveučilišni profesor Slobodana Prosperova Novaka literarnim ali vrlo lapidarnim stilom s mnoštvom provjerenih povijesnih podataka i anegdota pripovijeda detalje iz života i djela najznamenitijih Dalmatinca. 

Obrađene su osobe u dijapazonu od cara Dikolecijana i Marka Marulića do Jeronima Dalmatinca i Marina Držića, od Jurja Dalmatinca i Nikole Božidarevića do Miroslava Radmana, Ante Tomića i Borisa Dežulovića. U knjigu je uvršten i niz dalmatinskih političara koji su obilježili njezinu povijest od Demetrija Hvarskog do Mihovila Pavlinovića, Frana Supila i Iva Sanadera. Ova važna (i duhovita) knjiga Slobodana Prosperova Novaka još je jedan osebujni dokaz njegove zaista nesvakidašnje erudicije. 

Izrađena na način drevnih karakteroloških biografskih zbornika, odlikuje se miješanjem sasvim provjerljivih podataka i onih koji su autorove konstrukcije ili su pak temeljeni na anegdotama, manje ili više općepoznatim ocjenama.

Knjiga eseja "101 Dalmatinac", prvi dio duologije kojoj se drugi dio zove "101 Dalmatinka", opskrbljena je izvornim fotomaterijalom, ilustracijama umjetničkih djela što su ih stvorili likovi ove knjige.