Nenad Vlahović - Zov dalekih obala : jedrilicom oko svijeta - Tihi ocean 1 : od Paname do Australije (2.knjiga)

Zov dalekih obala : jedrilicom oko svijeta -  Tihi ocean 1 : od Paname do Australije (2.knjiga)
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Putopisi
Izdavač Hrvatski klub oceanskih jedriličara
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789535609629
ISBN10 9535609629
Godina 2010
Broj stranica 410
Format 23 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

V

U drugom dijelu dnevničkih zapisa s puta oko svijeta sportskom jedrilicom opisujem putovanje srčane jedrilice Jamnice i svoje živopisne posade od Paname, preko Tihog oceana, do grada Coffs Harboura u Australiji.

Na tom smo se putu punom zanimljivosti susreli s velikom sabljarkom, posada je preživjela inicijaciju pri prelasku preko ekvatora, ja pak doživio kratkotrajne trenutke slave na nevjerojatno spokojnom i prijateljski nastrojenom Galapagosu, a onda smo uspješno i samo “na jedra” prešli najveću morsku dionicu na Jamničinom putu, velikih 3000 nautičkih milja bez ikakovog kopna, pri čemu smo postigli i brzinski rekord prevaljenog puta u jednom danu.

U Francuskoj Polineziji često smo ronili s morskim psima i šarenim koraljnim ribama, dok smo na kopnu naišli na raznorazne “bisere”, prekrasne, i manje lijepe, ali i na one prave, s farme bisernica. Na Aitutakiju, otoku stvorenom za ljubav, zamalo sam s kćerkom njihovog neokrunjenog kralja uplovio u bračnu luku, a na Tongi lakovjerno pao žrtvom neželjena lokalnog napitka kave, srećom bez trajnih posljedica. Na Fidžiju smo Jamnica i ja kao njezin kapetan po prvi puta na našem putu ostali potpuno sami i bez posade. Suočen tako s dvostrukim pogibeljnim scenarijem – velikom vjerojatnoću da ću put morati nastaviti kao samac jedriličar i približavanjem sezone uragana – s tom teškom situacijom nosio sam se na svoj specifični način: cjelonoćnim ludim provodima u partijanerskom centru glavnog grada Fidžija, Suvi. Tu sam uspio organizirati i plesnu školu, koja mi je iznjedrila i spas u zadnji čas: sasvim neočekivanog novog člana posade do Australije.

Na Novoj Kaledoniji sam se, nažalost, morao rastati sa svojim pernatim članovima posade, na ilegalan način, dok mi je dolazak u Australiju priskrbio opasan sukob s njihovim krutim i svemogućim vlastima. Nakon prisilnog brzog privikavanja na “prekrasnu” zapadnjačku civilizaciju nužna operacija uha i mnogo slobodnog vremena u čekanju prolaska sezone uragana u Južnom Pacifiku prisilili su me na privremeni povratak u domovinu.