Davor Rostuhar - U zemlji zmaja

U zemlji zmaja
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Putopisi
Izdavač Klub Za Ekspedicionizam I Kulturu
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789539943460
ISBN10 9539943469
Godina 2015
Broj stranica 125
Format 20 cm
Obavijest 6,76
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Jeste li čuli za butansku filozofiju sreće? Znate li da Butanci razvoj ne mjere BDP-om nego BNS-om – bruto nacionalnom srećom? Jeste li znali da je zahvaljujući donedavnoj tisućljetnoj izolaciji od ostatka svijeta, Butan uspio sačuvati egzotičnu tradiciju više od svih ostalih himalajskih zemalja? Znate li da su u Butanu zabranjene plastične vrećice, vanjsko oglašavanje i cigarete, a da je propisano da svi moraju odijevati tradicionalne nošnje i graditi kuće isključivo butanskim stilom? Zanima li vas kako se pola milijuna Butanaca uspjelo oduprijeti pritiscima susjednih milijardu Kineza i milijardu Indijaca te utrti vlastiti, originalan put?

Sve je to zanimalo i Davora Rostuhara koji je odgovore potražio putujući Butanom uzduž i poprijeko - pješačeći do najudaljenijih dolina Himalaje, prateći jedan od najzahtjevnijih i najljepših trekinga na svijetu: Snowmantrek. Odgovore je pronašao u susretima s brojnim dragim ljudima, a nama ih nudi u formi stiha, kroz crtice, priče, pjesme i fotografije koje razotkrivaju neobično tkivo te malo poznate zemlje Dalekog Istoka ili, kako je Butancinazivaju, zemlje gromovitog zmaja.

 

"Teleportacija je napokon izumljena! Samo se zavalite na kauč, otvorite ovu knjigu i kroz sjajnu Rostuharovu poeziju ćete se smijati, udisati, hodati, upoznavati, mirisati, pričati i proživjeti Butan, od tjemena do nožnog prsta! Rostuhar je i dalje jedan od naših najoriginalnijih, najluđih i zato najzanimljivijih ”prozora u svijet”. Ja sam se opet u to uvjerio, a vi?"
Robert Knjaz

 

"Slikovito, duhovito, životno, iskreno, lijepo, skladno, proživljeno, uvjerljivo… Pratili smo pjesnike koji pješače, ali ovdje pratimo putopisca pješaka koji 'pjesniči'. Ispred sebe imamo fascinatno štivo, svojevrsnu alkemiju putopisa, pokušaj pomirenja vječne dileme, što je stvarnije, naš zemaljski put ili put prostranstvima duše? Odgovor je naravno u vjetru, a kao što smo između ostalog saznali, Butanci ih puštaju često i bez srama.. " Saša TBF