Henri Michaux - Barbarin u Aziji

Barbarin u Aziji
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Putopisi
Izdavač Litteris
Prevoditelj Ana Buljan
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789539919168
ISBN10 9539919169
Godina 2004
Broj stranica 187
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Godine 1927. Henri Michaux otputovao je u Ekvador – nelagodno iskustvo o kojemu je objavio svoju prvu knjigu. Nakon smrti oba roditelja 1929. godine putuje u Sjevernu Afriku, Tursku, Italiju, a 1930-1932. i na Daleki Istok gdje postaje doživotno opčinjen istočnjačkim religijama i misticizmom.
U knjizi "Barbarin u Aziji", Henri Michaux ne podliježe općim mjestima putopisne književnosti, uzalud ćemo tražiti opise spomenika ili ulica u Indiji, Kini, Japanu, Cejlonu, zemljama u kojima se zatekao. Riječ je prije svega o duhovnome susretu između zapadnoga intelektualca i azijskoga čovjeka. Michauxove su opservacije iznimno precizne, često iznenađujuće i daju portret Azije izvan svih uobičajenih predodžbi. Knjiga ima vrlo jaki poetski naboj i poslije čitanja osjećamo se ispunjeni. "Barbarin u Aziji" svjedoči o čudesnoj sprezi percepcije i stila te se smatra među najboljima u Michauxovu opusu.
Henri Michaux, (1899-1984), francuski pjesnik, esejist i slikar. Sedamdesetih godina Michaux je postao svjetski priznat i poznat, potpomognut pozitivnom kritikom francuskih nadrealista, predstavnika novog vala, i američkih pjesnika beat-generacije (Moji posjedi, Ecuador, Daleka unutrašnjost, Život u naborima).