Živko Juzbašić - SRPSKO PITANJE I HRVATSKA POLITIKA

SRPSKO PITANJE I HRVATSKA POLITIKA
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Povijest
Izdavač Prometej
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536460892
ISBN10 9536460890
Godina 2009
Broj stranica 534
Format 25 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 108,00 Kn Kupi

Ako je netko zadobio političku i moralnu legitimaciju da kritički govori o zadnjih dvadesetak godina hrvatske političke povijesti, onda je to svakako Živko Juzbašić. On je takoreći, od prvog dana Miloševićeva dolaska na vlast u Srbiji upozoravao na opasnosti njegove velikosrpske ideje i politike, i njegovih agresivnih, imperijalnih nakana. To ga nije spriječilo da vidi sve nakaradnosti i aberacije hrvatske politike od vrijednosti za koje se cijeli život zalagao: antifašizma, međunacionalne ravnopravnosti, jednakosti pred zakonom, poštivanja ljudskih, građanskih i manjinskih prava. Ova knjiga od prve do zadnje stranice, uvjerljivo, ponegdje i dramatično, svjedoči o takvu zalaganju i angažmanu.
Stranicama ove knjige defilira stotine nesretnika, koji za svoju nesreću i stradanje nisu krivi i kojima je upravo on doslovce spašavao živote i egzistencije. Priča, međutim, ne govori samo o njemu i o ljudima kojima je pomagao. Ona još uvjerljivije govori o sistemu, o njegovim temeljnim vrijednostima, o njegovim protagonistima i privrženicima, zbog kojih su ti ljudi ostali bez ikakvih prava, bez dostojanstva, bez imovine i bez domovine. 
IZ PREDGOVORA PROF. DR. JOVANA MIRIĆA
U danima stvaranja i obrane hrvatske države, kao i u borbi za međunarodno priznanje Hrvatske – Živko Juzbašić ima veoma značajnu ulogu. U najdramatičnijem razdoblju novije hrvatske povijesti, od 1991. do 1996, bio je ministar u hrvatskoj Vladi i saborski zastupnik…. Juzbašić ima dva čvrsta polazna uporišta zbog kojih se angažirao u afirmaciji samostalne i demokratske Hrvatske. Prvo uporište je hrvatski antifašizam, kada su odlukom ZAVNOH-a postavljeni temelji hrvatske državnosti, a drugo je ratno iskustvo iz tog vremena koje svjedoči da je svaki oružani sukob između Srba i Hrvata poguban za oba naroda, posebice za Srbe iz Hrvatske. 
IZ RECENZIJE BOŽE NOVAKA
U pitanju je izuzetna građa, jer je autor od samih početaka izravni sudionik stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Neki su dijelovi ekskluzivni i nepoznati široj kulturnoj i političkoj javnosti. U razgovoru autor ukazuje na izvjesnu patologiju državnog vrha i oslikava vrijeme kada se istodobno vodio rat za neovisnost i bitka za demokraciju i ljudska prava. U fokusu je dokumenata i svjedočanstava turbulentno vrijeme, zajedno s ključnim osobama koje su kreirale politički, pravni, gospodarski, socijalni, kulturni i znanstveni život u zemlji. Na našem jeziku ne postoji slično publicističko djelo. 
IZ RECENZIJE PROF. DR. ZDRAVKA BAZDANA