Vinicije B. Lupis - Sakralna baština Stona i okolice

Sakralna baština Stona i okolice
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Povijest
Izdavač Matica hrvatska
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789539739117
ISBN10 953973911X
Godina 2000
Broj stranica 235
Format 26 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga ne sadrži vanjski ukrasni omot!

(...) U svom istraživanju Lupis je velikim marom posegnuo za obilnom literaturom te velikim brojem povijesnih izvora. Uz to se upustio i u terenska istraživanja. Rezultat je djelo koje temeljito i opširno prikazuje sakralnu baštinu Stona i okolice. U sedam poglavlja knjiga donosi podroban prikaz arhitekture kiparstva, slikarstva, zlatarstva, glazbe, spisteljstva te liturgijskog ruha.

(...) Veliku vrijednost knjige čine svakako i obilje ilustracija. One, same za sebe, svjedoče o baštini stonskoga kraja te su koristan vodič i poticaj kako stručnom tako i laičkom oku.

Umjesto zaključka treba istaknuti da je ova knjiga vrijedan prinos istraživanju kulturne baštine pojedinih naših krajeva. Ona je stoga primjer i poticaj za druga, slična, istraživanja. Na takav način sustavno se popunjava, ali i ispravlja, katalog naše nacionalne kulturne baštine.

Baštine koja je, u nezahvalnim vremenima prošlosti, čuvala duh našega naroda. Istu ulogu trebala bi imati i u budućnosti, kad Hrvatskom bude vladala web-generacija.