| Žanr | Publicistika - Politika - Popularna znanost - Povijest |
| Izdavač | Algoritam |
| Prevoditelj | Maja Šmit |
| Vrsta uveza | Meki |
| ISBN13 | 9789533162140 |
| ISBN10 | 9533162147 |
| Godina | 2012 |
| Broj stranica | 247 |
| Format | 23 cm |
| Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) | 9,48 € Kupi |
Nasuprot vjerovanjima onih koji se zaklinju u ljekovitost prehrane temeljene na sirovim namirnicama, kuhanje zauzima središnje mjesto u biološkoj i društvenoj evoluciji ljudskosti, tvrdi se u ovoj fascinantnoj knjizi.
Biolog i antropolog, Richard Wrangham kao ključno razdoblje u razvoju čovjeka navodi ono otprije 1,8 milijuna godina, kad su naši preci otkrili vatru i počeli kuhati. Počevši s Homo erectusom – koji bi se, u svjetlu ovih najnovijih saznanja, trebao zvati Homo gastronomicus – te su inovacije dovele do anatomskih i psihičkih promjena koje su nas prilagodile na kuhanu hranu baš kao što je evolucija, primjerice, krave prilagodila jedenju trave. Učinivši hranu probavljivijom, kuhanje je omogućilo smanjivanje naših čeljusti i zuba, a novonastale kalorije nahranile su naš prošireni mozak. No, kuhanje nas je i povezalo, naučilo nas okupiti se za istim stolom i oslobodilo čovječanstvo napornog višesatnog prežvakavanja iste namirnice (iako je istovremeno i ženski rod prikovalo uz štednjak).
Ovaj prekrasan traktat, finalist za BBC-jevu nagradu Samuel Johnson za najbolju publicistiku, pravi je tour de force prirodoslovlja i stručna analiza o ulozi kuhanja u svakodnevnom životu. No, ono je i provokativna studija o evoluciji – sugerirajući kako je, umjesto da ljudi stvore civiliziranu, naprednu tehnologiju, ona stvorila nas. Za prijevod je zaslužna Maja Šmit, a naslovnu ilustraciju potpisuje Jelena Radmanović.