Gaj Julije Cezar - Moji ratovi

Moji ratovi
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Povijest
Izdavač Naklada Jesenski i Turk
Prevoditelj Ton Smerdel
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532226140
ISBN10 9532226141
Godina 2013
Broj stranica 569
Format 20 cm
Obavijest 12,77
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Novo izdanje hrvatskog prijevoda knjige "Opus Caesarianumu" u kojemu se nalazi pet sačuvanih povijesnih djela (iako je dokazano da su samo prva dva djela autorova): „Zapisi o galskom ratu“, „Zapisi o građanskom ratu“, „Aleksandrijski rat“, „Afrički rat“ i „Hispanski rat“. Na kraju knjige nalazi se tumač, pogovor prevoditelja Tona Smerdela koji stavlja djela u kontekst te bibliografija.

"Cijeli Cezarov opus, autentičan i sporan, čitatelja uvodi u značajno povijesno razdoblje I. st. pr. n. e. U toj se epohi, zahvaljujući njegovu djelu, mogu sagledati brojni događaji, politički i vojnički, a pozornica im je teritorij zemalja ondašnjeg antičkog svijeta. Zato se pred čitateljem redaju velike i male scene, krvave i katkada nerazumljive zbog ljudskih shvaćanja, ali u tim scenama kao glavno lice u drami iskrsava Cezarova ličnost sa svim svojim vrlinama i manama…

Ipak, svakome pojedinom čitatelju čitanje izvornih djela jednoga pisca kakav je bio Cezar u svakom pogledu omogućuje da i s manjim poznavanjem povijesnih zbivanja uđe u sferu stvarnosti zbivanja i zagonetke života, u kojoj je Cezar kao čovjek odigrao vlastitu ulogu."