Gaj Julije Cezar - Moji ratovi

Moji ratovi
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Povijest
Izdavač Naklada Jesenski i Turk
Prevoditelj Ton Smerdel
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532226140
ISBN10 9532226141
Godina 2013
Broj stranica 569
Format 20 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 150,00 Kn (19,91 €) Kupi

Novo izdanje hrvatskog prijevoda knjige "Opus Caesarianumu" u kojemu se nalazi pet sačuvanih povijesnih djela (iako je dokazano da su samo prva dva djela autorova): „Zapisi o galskom ratu“, „Zapisi o građanskom ratu“, „Aleksandrijski rat“, „Afrički rat“ i „Hispanski rat“. Na kraju knjige nalazi se tumač, pogovor prevoditelja Tona Smerdela koji stavlja djela u kontekst te bibliografija.

"Cijeli Cezarov opus, autentičan i sporan, čitatelja uvodi u značajno povijesno razdoblje I. st. pr. n. e. U toj se epohi, zahvaljujući njegovu djelu, mogu sagledati brojni događaji, politički i vojnički, a pozornica im je teritorij zemalja ondašnjeg antičkog svijeta. Zato se pred čitateljem redaju velike i male scene, krvave i katkada nerazumljive zbog ljudskih shvaćanja, ali u tim scenama kao glavno lice u drami iskrsava Cezarova ličnost sa svim svojim vrlinama i manama…

Ipak, svakome pojedinom čitatelju čitanje izvornih djela jednoga pisca kakav je bio Cezar u svakom pogledu omogućuje da i s manjim poznavanjem povijesnih zbivanja uđe u sferu stvarnosti zbivanja i zagonetke života, u kojoj je Cezar kao čovjek odigrao vlastitu ulogu."