Hrvoje Matković - Designirani hrvatski kralj Tomislav II., vojvoda od Spoleta : povijest hrvatsko-talijanskih odnosa u prvoj polovici XX. stoljeća

Designirani hrvatski kralj Tomislav II., vojvoda od Spoleta : povijest hrvatsko-talijanskih odnosa u prvoj polovici XX. stoljeća
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Povijest
Izdavač Naklada Pavičić
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536308736
ISBN10 9536308738
Godina 2007
Broj stranica 270
Format 21 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Designacija talijanskog vojvode od Spoleta i Aoste iz dinastije Savoia za hrvatskog kralja pod imenom Tomislava II., kojoj su 1941. kumovali Pavelić i Mussolini, u hrvatskoj je historiografiji ostala na margini. Malo se koji povjesničar ozbiljno bavio idejom o mogućem pretvaranju Nezavisne Države Hrvatske u monarhiju. U svojoj monografskoj studiji prof. dr. Hrvoje Matković (1923-2010) toj povijesnoj epizodi daje središnje mjesto.
Vojvoda od Spoleta, nesuđeni hrvatski kralj, bio je samo mali dio velikog i starog talijanskog plana za osvajanje hrvatskih teritorija. Dakako, s talijanskim je vojvodom svoje kalkulacije imala i hrvatska strana. Kako je tko prošao, uglavnom je poznato, no u ovoj se knjizi publici prvi put omogućuje cjelovit uvid u vrlo zamršene (i danas aktualne!) uzroke i više-manje očekivani ishod pokušaja ustoličenja talijanskog kneza za hrvatskog kralja.
Knjiga je ilustrirana, a završni dio donosi dokumente bitne za razumijevanje teme, među kojima su i cjeloviti tekstovi Londonskog i Rapallskog ugovora te Rimskih ugovora. Tu se mogu naći i zapisi o razgovoru Mussolinijeva ministra Ciana s Pavelićem u siječnju 1940., tekst Pavelićeve promemorije talijanskoj vladi 1927., sjećanje (koje nikad nije objavljeno) prevoditelja Josipa Tabaka, tadašnjeg novinara, na rimsku ceremoniju na kojoj su Hrvati "isprosili" kralja, zabilješke Kerbina Šegvića i drugi dokumenti i zapisi važni za osvjetljavanje povijesne epizode s nesuđenim hrvatskim kraljem u glavnoj ulozi.