Alan Wiseman - Svijet bez nas

Svijet bez nas
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač V.B.Z
Prevoditelj Radha Rojc Belčec
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532019247
ISBN10 9532019243
Godina 2012
Broj stranica 215
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 4,12 € Kupi


KRATAK OPIS
Jeste li ikada razmišljali što bi se dogodilo da ljudska rasa odjednom nestane?
U knjizi »Svijet bez nas«, Alan Weisman na posve originalan način pristupa pitanjima ljudskog utjecaja na naš planet: traži da Zemlju zamislimo bez nas.
U ovom dalekosežnom djelu Weisman objašnjava kako će se naša masivna infrastruktura srušiti i naposljetku nestati kad u svijetu više ne bude bilo ljudi, otkriva koji će svakodnevni predmeti postati besmrtni u obliku fosila, kako će se bakrene cijevi i žice pretvoriti u crvenkaste naslage, zašto bi neke od naših najstarijih građevina mogle preživjeti duže od ostale arhitekture te kako bi plastika, brončani kipovi, radijski valovi i neke umjetne molekule mogli predstavljati naše najtrajnije darove svemiru.
Proučavajući mjesta na kojima već sad nema ljudi (posljednji ostatak praiskonske europske šume, korejsko demilitarizirano područje, Černobil), kao i najurbaniziranija područja (NewYork), Weisman razotkriva neizmjernu sposobnost Zemlje da iscijeli samu sebe. Dok nam pokazuje veliku štetu koju su nanijeli ljudi, dok objašnjava koji će se primjeri naše najljepše umjetnosti i kulture najduže održati, Weismanovo nas djelo u konačnici vodi prema radikalnom, ali i uvjerljivom rješenju koje je ipak optimistično.
Jedno od najupečatljivijih publicističkih djela objavljenih u ovom desetljeću ozbiljno, ali i čitljivo provocira naš um i duboko se, kao nijedna druga knjiga, zagledava u posljedice naših djela na planetu.