Alan Wiseman - Svijet bez nas

Svijet bez nas
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač V.B.Z
Prevoditelj Radha Rojc Belčec
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532019247
ISBN10 9532019243
Godina 2012
Broj stranica 215
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 78,00 Kn Kupi


KRATAK OPIS
Jeste li ikada razmišljali što bi se dogodilo da ljudska rasa odjednom nestane?
U knjizi »Svijet bez nas«, Alan Weisman na posve originalan način pristupa pitanjima ljudskog utjecaja na naš planet: traži da Zemlju zamislimo bez nas.
U ovom dalekosežnom djelu Weisman objašnjava kako će se naša masivna infrastruktura srušiti i naposljetku nestati kad u svijetu više ne bude bilo ljudi, otkriva koji će svakodnevni predmeti postati besmrtni u obliku fosila, kako će se bakrene cijevi i žice pretvoriti u crvenkaste naslage, zašto bi neke od naših najstarijih građevina mogle preživjeti duže od ostale arhitekture te kako bi plastika, brončani kipovi, radijski valovi i neke umjetne molekule mogli predstavljati naše najtrajnije darove svemiru.
Proučavajući mjesta na kojima već sad nema ljudi (posljednji ostatak praiskonske europske šume, korejsko demilitarizirano područje, Černobil), kao i najurbaniziranija područja (NewYork), Weisman razotkriva neizmjernu sposobnost Zemlje da iscijeli samu sebe. Dok nam pokazuje veliku štetu koju su nanijeli ljudi, dok objašnjava koji će se primjeri naše najljepše umjetnosti i kulture najduže održati, Weismanovo nas djelo u konačnici vodi prema radikalnom, ali i uvjerljivom rješenju koje je ipak optimistično.
Jedno od najupečatljivijih publicističkih djela objavljenih u ovom desetljeću ozbiljno, ali i čitljivo provocira naš um i duboko se, kao nijedna druga knjiga, zagledava u posljedice naših djela na planetu.