Nicholas Carr - Plitko - što Internet čini našem mozgu

Plitko - što Internet čini našem mozgu
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj Ognjen Strpić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532224078
ISBN10 9532224076
Godina 2011
Broj stranica 325
Format 20,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 72,00 Kn Kupi

Nicholas Carr, bivši urednik časopisa Harvard Business Review, proslavio se člankom „IT Doesn't Matter“ (2003) pa knjigom Does IT matter? (2004) u kojima je branio tezu da investicije u informatičku tehnologiju daju sve manju stratešku prednost tvrtkama, i da IT (za tvrtke kojima informatika nije središnja djelatnost) postaje sve više stvar infrastrukture a sve manje pitanje kompetitivne prednosti.

Plitko je ove godine ušla u uži izbor Pulitzerove nagrade, kao i Nagrade PEN-a, a kombinacija je najnovijih znanstvenih (prije svega neuroznanstvenih) istraživanja s autorovim osobnim iskustvom pisca, urednika, a sve više i konzultanta i govornika na poslovnim skupovima. Rijetko briljantno napisana (Carr je studirao književnost), pouzdana, to je gorko-slatka knjiga za svakoga.

Bez sumnje, ovo je dosad najuvjerljivije ikad napisano istraživanje intelektualnih i kulturnih posljedica Interneta. Usto što opisuje kako su „instrumenti uma“ stoljećima oblikovali ljudsku misao – od alfabeta preko zemljopisnih karata, tiskarskog stroja, sata te računala – Carr tka fascinantan prikaz nedavnih otkrića u neuroznanosti. Naš se mozak, pokazalo se na temelju povijesnih i znanstvenih dokaza o neuroplastičnosti, mijenja ovisno o tome što doživljavamo. Tehnologije kojima se služimo kad pronalazimo, pohranjujemo i dijelimo informacije doslovno preoblikuju i prekrajaju naše živčane putove.

Dijelom intelektualna povijest, dijelom popularna znanost, dijelom kritika kulture, Plitko pršti nezaboravnim vinjetama – o Friedrichu Nietzscheu kako se hrva sa svojim pisaćim strojem ili Sigmundu Freudu kako secira mozak riba i rakova – pri svemu tome čvrsto se držeći dubokih pitanja o stanju psihe suvremenog čovjeka.