Stephen Jay Gould - Čovjek po mjeri - Kvocijent inteligencije i druge zablude

Čovjek po mjeri - Kvocijent inteligencije i druge zablude
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj Mirjana Paić Jurinić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532221404
ISBN10 9532221409
Godina 2003
Broj stranica 438
Format 24 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 17,50 € (131,85 Kn) Kupi


KRATAK OPIS
Čovjek po mjeri već je po prvom izdanju pozdravljen kao remek-djelo, odlučan odgovor svima koji žele klasificirati ljude i rangirati ih prema njihovim tobožnjim genskim prednostima i manama. No, ideja o zadanim ograničenjima - biologija kao sudbina - odumire teško i sporo, i danas je možda još prisutnija u znanstvenom i popularnom štivu.
Ova povijest mjerenja intelektualne i moralne vrijednosti pojedinca čita se kao krimić, ali Čovjek po mjeri ima itekako jasan cilj: suprotstaviti se svakom pokušaju svođenja čovjeka na nasljednu i nepromjenjivu mjeru, i pritom raskrinkati licemjerje znanstvenika od kraniometričara devetnaestog stoljeća do suvremenih mjeritelja inteligencije koji nas uvjeravaju da su nam našli mjeru koja će nas i naše potomke pratiti do kraja života.
"Rijetka knjiga - istodobno veoma važna i pravi užitak za čitanje... Gould donosi fascinantnu povijesnu studiju znanstvenog rasizma, kojeg prati ... do hereditarne teorije kvocijenta inteligencije. Ilustrirajući i logičku nedosljednost teorija i razne zloupotrebe podataka, slučaj po slučaj, ... ovo djelo je golem doprinos znanstvenoj literaturi."
- Saturday Review