Sherwin B. Nuland - Kako živimo : priča o čudu ljudskog organizma

Kako živimo : priča o čudu ljudskog organizma
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Mirna Čubranić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9799532231167
ISBN10 9532231161
Godina 2006
Broj stranica 357
Format 24 cm
Obavijest 8,99
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Priča o čudu ljudskog organizma

,
Knjiga Sherwina B. Nulanda djelomično je medicinski triler a djelomično ozbiljna znanstvena knjiga koja opisuje principe ljudskoga organizma i čudo biologije tijela. Ova lucidna, izvanredna, knjiga istražuje tajanstvenu sposobnost tijela da pokrene odvojene organe i procese u interesu opstanka.
Knjiga je puna napetih povijesti bolesti: žena se spašava s ruba smrti od neobjašnjivog unutarnjeg krvarenja, druga pacijentica pobjeđuje rak dojke, "rutinsko" odstranjivanje polipa izaziva umalo tragične posljedice. Nulandu svaki od ovih slučajeva služi kao ilustracija izvanredne reaktivnosti i prilagodljivosti ljudskog organizma. Saznajemo kako baroreceptori aorte nadgledaju krvni pritisak i reagiraju na njegove i najmanje fluktuacije. Slijedimo zamršen lanac elektrokemijskih naredbi zahvaljujući kojima se skokom uklanjamo s puta jurećem automobilu. Otkrivamo zašto želudac - koji je sposoban razgraditi sve od kaše do pizze - ne razgrađuje sam sebe. Prožeta suosjećanjem prema ljudskoj patnji i erudicijom koja uključuje poeziju i Talmud, kao i medicinski kanon, knjiga Kako živimo je znanstveno djelo najrjeđe vrste - lucidna, poetična i iskreno nadahnjujuća.
Doktor Nuland piše o tome kako se tijelo kreće i nastavlja se kretati, bez obzira na sve prepreke... s napetim anegdotama od kojih je svaka prikladna za jednu epizodu Hitne službe.
Svi bismo trebali pozdraviti knjigu koja nas podsjeća na... prirođenu plemenitost čije je očuvanje glavna svrha umijeća liječenja. Sherwin B. Nuland je usredotočio skalpelski oštru pozornost i posvemašnju iskrenost nadahnjujućim čudima živog ljudskog organizma.