Michael Talbot - Holografski svemir

Holografski svemir
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač TELEdisk
Prevoditelj Goran Bosnić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537039394
ISBN10 9537039390
Godina 2006
Broj stranica 320
Format 23 cm
Obavijest 6,76
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Postoje dokazi koji ukazuju na to da su naš svijet i sve u njemu - od snježnih pahuljica do stabala javora, zvijezda padalica i elektrona u vrtnji - samo slike nalik duhu, neka vrsta divovskog holograma. Drugim riječima, sve što vidimo samo je slika nalik duhu, projekcija iz razine stvarnosti koja je u toj mjeri izvan naše da je doslovno izvan i prostora i vremena. 

Glavni arhitekti ove zapanjujuće zamisli među najeminentnijim su svjetskim misliocima: fizičar sa sveučilišta u Londonu, David Bohm, Einsteinov štićenik i jedan od najpoštovanijih svjetskih kvantnih fizičara; Karl Pribram, neuropsiholog sa sveučulišta Stanford, i autor klasičnog neuropsihološkog udžbenika «Jezici mozga». 

Začudo, Bohm i Pribram do svojih su zaključaka došli neovisno jedan od drugoga, radeći u dva vrlo različita smjera. Bohm se u holografsku prirodu svijeta uvjerio tek nakon godina nezadovoljstva zbog nemoći standardnih teorija da objasne sve pojave u kvantnoj fizici, dok je Pribrama uvjerio neuspjeh standardnih teorija mozga u objašnjavanju različitih neuropsiholoških zagonetki.

Kod holografskog modela najviše zapanjuje to što je odjednom dao smisao širokom spektru pojava koje su toliko neshvatljive da ih se u pravilu svrstavalo izvan područja znanstvenog razumijevanja. Te pojave obuhvaćaju telepatiju, vidovitost, mistične osjećaje jedinstva sa svemirom pa čak i psihokinezu, odnosno sposobnost uma da pomiče fizičke predmete a da ih nitko ne dodiruje.