Louann Brizendine - Ženski mozak

Ženski mozak
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač Profil International
Prevoditelj Mirna Vilišić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533130088
ISBN10 9533130083
Godina 2009
Broj stranica 321
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Jeste li znali da je svaki ljudski mozak na početku ženski, a da se muška obilježja razvijaju tek osam tjedana nakon začeća? Tada se pod navalom testosterona smanjuju centar za komunikaciju i slušni korteks, a dio mozga zadužen za seks udvostručuje se.

Temeljeći se na desetljećima istraživanja i uključujući fascinantne činjenice i studije slučajeva, knjiga "Ženski mozak" nudi neurološka objašnjenja zašto žena:

- pamti svađe za koje muškarac tvrdi da se nikada nisu dogodile,
- na seks pomisli možda jednom dnevno, a muškarac čak jednom u minuti,
- iznad pedesete češće pokreće razvod braka nego muškarac,
- uvijek zna što drugi osjećaju, a muškarac može prepoznati emociju samo ako netko zaplače ili mu fizički zaprijeti.

Ova knjiga predstavlja vodič kroz nova istraživanja ženskoga mozga i nebihevioralnih sustava koji žene čine ženama. Nadahnuta je autoričinim dvadesetogodišnjim kliničkim iskustvom neuropsihijatrice. U njoj ćete pronaći presjek podataka dobivenih golemim napretkom u razumijevanju genetike, molekularne neuroznanosti, fetalne i pedijatrijske endokrinologije te neurohormonalnoga razvoja. 

Knjiga nudi primjeri iz neuropsihologije, kognitivne neuroznanosti, dječ­jeg razvoja, snimanja mozga i psihoneuroendokrinologije. U njoj se razmatraju primatologija, istraživanja životinja i promatranje do­jenčadi tražeći uvide u način na koji su pojedina ponašanja, kombi­nacijom prirode i odgoja, programirana u ženski mozak.

Zahvaljujući tome napretku, konačno ulazimo u doba kada že­ne mogu početi razumijevati svoju drugačiju biologiju i njezin utje­caj na njihove živote. Između ostalog, žene će otkriti da raspolažu opakim komunikacijskim strojem - a muškarci će otkriti da konačno posjeduju ključ za razumijevanje svojih odnosa sa ženama.