Dimitrije Popović - Blud i svetost - Eseji o Mariji Magdaleni

Blud i svetost - Eseji o Mariji Magdaleni
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Popularna Znanost
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533032931
ISBN10 9533032936
Godina 2010
Broj stranica 104
Format 21,5 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Dimitrije Popović, akademski slikar međunarodnog ugleda, u knjizi "Blud i svetost" progovara o fatalnoj biblijskoj ženi Mariji Magdaleni koja od prostitutke postaje sveticom. Upravo ta unutarnja preobrazba intrigantne ženske osobnosti predstavlja preobrazbu iz bluda u svetost.

Sjajnim esejističkim promišljanjima Dimitrije Popović nas vodi putevima od Caravaggia do Picassa, obradom lika intrigantne svetice u slikarstvu i kiparstvu.

Zahvaljujući intenzivnim i utjecajnim medijskim prezentacijama, osobito književnim i filmskim ostvarenjima, recepcija Marije Magdalene u novije je vrijeme u najširoj javnosti postala puno složenija, a čini se kako je ta svetica zadobila iznimnu popularnost upravo danas, kada je vide kao „feminističku ikonu“, kao „sveticu pop-zvijezdu“ ili „vamp-sveticu“ ili je pak kvalificiraju kao „hit- djevojku 21. stoljeća“. 

Uvažavajući sve povijesne okolnosti kršćanske religije, vremena negacije ili afirmacije Magdalenina lika i njezine uloge u kontekstu Kristova nauka, neupitno jest da ona ostaje jedna od najznačajnijih i najprovokativnijih svetica koja će još dugo buditi zanimanje kako u stručnim krugovima tako i u najširoj javnosti.