John McCormick - Razumjeti Europsku uniju

Razumjeti Europsku uniju
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Politika
Izdavač Mate
Prevoditelj Domagoj Rogulj
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532461152
ISBN10 9532461159
Godina 2011
Broj stranica 254
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 60,00 Kn Kupi

VRLO KORISTAN TEKST O FENOMENU EUROPSKE INTEGRACIJE

S 27 država članica i gotovo pola milijarde stanovnika, Europska unija značajan je akter na svjetskoj pozornici. Unija je promijenila način na koji Europljani žive, kao i način na koji ostatak svijeta doživljava Europu. Ipak, Europska unija često je predmet nerazumijevanja, a mnogi Europljani još su uvijek neodlučni - i zbunjeni glede njezine uloge u svojim životima. Ova uspješnica Johna McCormicka namijenjena je svima onima koji trebaju kratak i jasan uvod u Europsku uniju, te predstavlja jedinstvenu kombinaciju konciznosti i širokog pregleda funkcioniranja Unije. Među temama koje pokriva su povijest i institucije EU-a, temeljna načela procesa europskih integracija, utjecaj EU-a na države članice i građane, te razvoj i učinke politika EU-a. U potpunosti revidirano i ažurirano, novo četvrto izdanje osvrće se na recentne rasprave o Europi, donosi detaljniju analizu javnih politika EU-a i procesa njihovog kreiranja, te nadopunjava „europsku priču“ analizom Lisabonskog ugovora, učinaka eura, istočnog proširenja, kao i promijenjenog položaja Europske unije na međunarodnoj pozornici.
Kratki sadržaj:
Što je Europska unija?
Ideja Europe
Povijesni razvoj EU-a
Europske institucije
Proces kreiranja politika Europske unije
EU i njezini građani
Ekonomska politika
Unapređenje kvalitete života
EU i ostatak svijeta
Razumjeti Europsku uniju - Pogovor 
Lisabonski ugovor 
Politički okvir
Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji

„Vrlo koristan tekst… Među stotinama knjiga…o fenomenu europske integracije, ova se knjiga izdvaja po tome što uistinu uspijeva sažeti složenost ekonomskog, političkog i pravnog sustava EU-a“.
Giedrius Surplys, Journal of European Affairs

„McCormick je ispunio jednu od najvidljivijih praznina u literaturi europskih studija…“ 
John Peterson, Political Studies

John McCormick je profesor na katedri političkih znanosti na Sveučilištu Indiana, Indidanapolis, te gostujući profesor na Sveučlištu Sussex, Velika Britanija. Među njegovim prethodnim djelima su i Politika zaštite okoliša u EU (Environmental Policy in the European Union) i Europska unija kao supersila (The European Superpower).