Michael Laver - Privatne želje i politika

Privatne želje i politika
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Politika
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532221336
ISBN10 9532221336
Godina 2005
Broj stranica 272
Format 20,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Do koje je mjere čovjek racionalno biće? Može li se dovesti u neposrednu vezu konkretan interes pojedinca i njegova izborna odluka? Koliko se isplati uloženi napor u odnosu na konačne ishode? Razmatrajući privatne želje pojedinaca, problem kolektivne akcije, poduzetničku funkciju političara i nužnost njihove reputacije, sukladnost javnih politika kao obećanja i realizacije, nužnost stvaranja koalicija u obnašanju vlasti, Michael Laver vješto uvodi u intrigantno područje teorije javnog izbora, jedno od najpropulzivnijih područja suvremene političke znanosti.

 

Vrlo jednostavnim i pitkim stilom autor uvodi u kompleksnu problematiku logičke analize izbornih odluka birača i konstituiranja vlasti. Ne navodeći konkretne primjere ni jedne zemlje, zadržavajući se na apstraktnoj razini izvođenja zaključaka, Laver usmjerava čitatelja da čitajući knjigu i nehotice postavlja pitanja o politici, biračima, njihovim željama i razlozima izlaska na izbore i opredjeljenja, kao i o političkim strankama, «političkim poduzetnicima», njihovim javnim politikama i reputacijama. Ova je knjiga, bez sumnje, nezaobilazna literatura u studiju politologije, ali i vrijedno štivo za domaće «političke poduzetnike» kao i politički zainteresiranu javnost.
Ivan Šiber

 

Michael Laver jedan je od napoznatijih europskih politologa, profesor političkih znanosti na Trinty Collegeu u Dublinu. Kao znanstvenika Lavera zanimaju prvenstveno dvije teme - dinamički modeli stranačke konkurencije i formiranja vlada te analiza pozicija političkih aktera o pojedinim politikama - i o njima je napisao i priredio više knjiga. Poznat je i po nastojanju na popularizaciji znanosti o politici.