Boris Kagarlitsky - Novi realizam, novi barbarizam : Socijalistička teorija u eri globalizacije

Novi realizam, novi barbarizam : Socijalistička teorija u eri globalizacije
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Politika
Izdavač Jesenski I Turk
Prevoditelj Tonči Valentić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532223071
ISBN10 953222307X
Godina 2009
Broj stranica 222
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kada je Boris Kagarlitsky, polovicom 1990-ih, započeo s pisanjem ove knjige, stanje ljevice gotovo je posvuda u svijetu bilo deprimantno. Svaki oblik ljevičarske i marksističke politike bio je marginaliziran, a dominirala je liberalna ideologija. 

Danas se, međutim, kapitalistička ekonomija suočava s dramatičnom recesijom i na vidjelo izlaze strukturalni problemi neoliberalnog kapitalizma. 

U ovoj knjizi Kagarlitsky se obrušava na neoliberalizam, ali i na politiku “nove ljevice”. Ukoliko neoliberalizmu, unatoč njegovu ekonomskom neuspjehu, prepustimo da i dalje zauzima poziciju ideološkog hegemona, zavladat će, smatra, “novi barbarizam” kakav je već na djelu u Istočnoj Europi, a pojavljuje se i na Zapadu. 

Na neuspješnu politiku s kraja dvadesetog stoljeća valja odgovoriti stvaranjem dalekosežne alternative – Kagarlitsky odbija tezu o iscrpljenosti marksističke misli, smatrajući da su Marxove ideje danas aktualnije nego ikad. 

Imajući u vidu probleme s kojima se ljevica suočava, Kagarlitsky navija za iskorištavanje trenutka ideološke i političke praznine uzrokovane opadanjem kapitalističke ekonomske moći – ljevica bi se trebala organizirati na nacionalnoj razini i formirati utjecajne političke stranke, razraditi programe koji se obraćaju praktičnim problemima u društvu i koji mogu dobiti podršku većine. Ljevici danas, zaključuje, očajnički nedostaje politika.