Srđan Kerim - Balkan, Europa i UN : mostovi prema budućnosti

Balkan, Europa i UN : mostovi prema budućnosti
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Politika
Izdavač Prometej
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536460670
ISBN10 953646067X
Godina 2007
Broj stranica 271
Format 24,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Trideset godina rada u sferi međunarodnih odnosa relativno je dugo razdoblje, koje omogućava cjelovito sagledavanje određenih fenomena i procesa. Otuda i namjera da u ovoj knjizi svoje poglede ograničim u vremenski okvir od sredine sedamdesetih godina XX. stoljeća do početka XXI. stoljeća. 
Kada se u obzir uzme da je to razdoblje ispunjeno nevjerojatno velikim brojem događaja, promjena i procesa koji zaslužuju da budu nazvani "historijski", još je jasnija moja potreba da svoje analize i percepcije priopćim kao svjedočanstvo aktivnog sudionika u makedonskim i međunarodnim događajima, te događanjima na tlu bivše Jugoslavije. Riječ je o mojim iskustvima stečenim u diplomaciji, znanosti i politici, kao i o mojim teorijskim spoznajama. 
Ako tražimo zajednički nazivnik za tekstove od kojih je komponirana ova knjiga, mogao bi glasiti ovako: svi tekstovi, bez izuzetka, bili su motivirani porivom da se iznađu rješenja ili putevi za premošćivanje kriznih situacija ili aktualnih problema, da se pronađu putevi koji vode u budućnost! 
Taj put čojvek ne može prijeći sam, niti je pak to potrebno. Moj profesor Ljubiša Adamović otvorio mi je horizonte međunarodnih ekonomskih odnosa i ekonomske znanosti na način koji je trajno obilježio moju znanstvenu djelatnost. 
Diplomatska erudicija i vještina Budimira Lončara, od kojeg sam naučio osnove međunarodne politike, nije mogla dobiti efektniju potvrdu od činjenice da su svi članovi njegovog najužeg kolegija postali ministri vanjskih poslova u državama koje su nastale raspadom Jugoslavije.