Ranko Pavleš - Povijesna topografija srednjovjekovne Gornje Komarnice - Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku (3.knjiga)

Povijesna topografija srednjovjekovne Gornje Komarnice -  Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku (3.knjiga)
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Monografije
Izdavač Meridijani
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532392333
ISBN10 9532392335
Godina 2020
Broj stranica 488
Format 25 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 80,62 Kn Kupi

Nije uobičajeno da opsežne i studiozne povijesne knjige, na znanstvenoj razini, pišu ljudi koji nemaju formalno visoko obrazovanje i zaposleni su na sasvim drukčijem radnom mjestu. Pa ipak, Ranko Pavleš, zaposlenik Podravkina računovodstva, ima iza sebe već dugačak popis zapaženih znanstvenih članaka i knjiga. Rođen je u Splitu 1956. godine, a osnovnu i srednju školu završio je u Koprivnici, gdje živi i radi. Prvi historiografski rad objavio je 2001., a otada piše u znanstvenim časopisima „Podravina“, „Cris“, „Scientia Podraviana“ i „Podravski zbornik“ te je autor više knjiga. Bavi se povijesnom topografijom sjeverozapadne Hrvatske, a sudjeluje i na znanstvenim skupovima.

Knjiga ''Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku'' obrađuje povijesnu topografiju srednjovjekovnog Kalničkog kotara. Posebno je obrađen grad Križevci, a potom je opisan dugi niz posjeda, vlastelinstava i naselja. Na kraju autor piše o crkvama i kapelama, srednjovjekovnim cestama i kartama kasnog srednjeg i ranog novog vijeka na kojima je prikazan Kalnički kotar. Urednik knjige je akademik Dragutin Feletar.