Nikola Mirošević ... et al. - Kutjevačka graševina : nadarbina Zlatne doline

Kutjevačka graševina : nadarbina Zlatne doline
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Monografije
Izdavač Golden marketing, Tehnička knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532124231
ISBN10 9532124233
Godina 2011
Broj stranica 219
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Četvrtu po redu dvojezičnu hrvatsko-englesku monografiju o poznatim i čuvenim vinima Hrvatske - kutjevačkoj graševini - potpisuje skupina autora, vodećih domaćih stručnjaka za vinogradarstvo i vinarstvo, te enološku i gastronomsku ponudu: Nikola Mirošević, Ivan Vranić, Vera Soldo Čamak, Tomislav Božičević, Vladimir Jelaska, Edi Maletić, Dubravka Premužić, Zdenko Ivanković, Božica Brkan, Marijan Ričković, Jole Bolić.

Monografija je upotpunjena prekrasnim fotografijama umjetničkog fotografa Marija Hlače o kutjevačkim vinogradima i podrumima, te vinskim običajima. Izvrsno je predstavljen razvoj vinogradarstva i vinarstva vinogorja Kutjevo kao i osnovni prirodni čimbenici uzgoja vinove loze i proizvodnje grožđa s pripadajućim sustavima uzdržavanja vinograda.

Sveobuhvatno je prikazan proces proizvodnje vina od sorte graševina u svim kvalitetnim kategorijama s kojima se sorta graševina bijela u terroiru Kutjevo s pravom ponosi. Osvrtom na enogastronomske posebnosti toga kraja, opisani su i običaji Kutjeva povezani sa slavljenjem radova u vinogradu i slavlja vina na kutjevačkim vinskim cestama. Uza sve ovo dan je i znanstveni osvrt na rad u provedbi selekcije graševine i vrednovanja ampelografske vlastitosti klonskoga materijala.