Paolo Novaresio - Velike rijeke svijeta

Velike rijeke svijeta
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Fotomonografije
Izdavač Stanek
Prevoditelj Danijel Mitrovski
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536926480
ISBN10 9536926482
Godina 2007
Broj stranica 304
Format 36 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 17,50 € (131,85 Kn) Kupi

Rijeke predstavljaju 40 000 kvadratnih metara vode na Zemlji. Knjiga opisuje dvadeset i pet najčudesnijih rijeka na svijetu od Gangesa - svete rijeke, Amazone - kraljice rijeka i Nila - majke civilizacija, preko Kolorada i Mississippija, do Dunava - vrata prema istoku, Rajne - arterije Europe i Seine - kolijevke umjetnosti. Fotografije iz zraka i panoramski pregledi rijeka dočaravaju njihovu ulogu u razvoju civilizacija. Popratni tekstovi pružaju obilje informacija o obilježjima rijeka i zemljopisnim lokacijama na kojima se nalaze.

Ova knjiga opisuje dvadeset i pet najvažnijih, najpoznatijih i najčudesnijih svjetskih rijeka – od Gangesa do Mekonga, od Nila do Amazone, od Colorada i Mississippija do riječnog sustava Tigris – Eufrat, pa sve do Dunava, Rajne i Seine – uz ambiciozan cilj da se svaka pojedina rijeka prikaže na jedan potpuno novi način. Fotografije iz zraka i panoramski pogledi izrazito su bogati detaljima koji pobuđuju našu svijest i maštu, te osjećaje koji nas obuzimaju kada sjedimo na obali rijeke ili kada šećemo nizvodno od njezina izvora prema ušću.


Fotografije dočaravaju ključne trenutke u evoluciji rijeka i uloge koje su one odigrale u razvoju civilizacija i stvaranju prirodnih okruženja oko njih. Vrlo pažljivo pisan tekst jezgrovito opisuje svaku rijeku, njezina obilježja i zemljopisnu lokaciju, te događaje kojima su svjedočili ovi nevjerojatni prirodni spomenici.