Paolo Novaresio - Velike rijeke svijeta

Velike rijeke svijeta
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Fotomonografije
Izdavač Stanek
Prevoditelj Danijel Mitrovski
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536926480
ISBN10 9536926482
Godina 2007
Broj stranica 304
Format 36 cm
Obavijest 6,76
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Rijeke predstavljaju 40 000 kvadratnih metara vode na Zemlji. Knjiga opisuje dvadeset i pet najčudesnijih rijeka na svijetu od Gangesa - svete rijeke, Amazone - kraljice rijeka i Nila - majke civilizacija, preko Kolorada i Mississippija, do Dunava - vrata prema istoku, Rajne - arterije Europe i Seine - kolijevke umjetnosti. Fotografije iz zraka i panoramski pregledi rijeka dočaravaju njihovu ulogu u razvoju civilizacija. Popratni tekstovi pružaju obilje informacija o obilježjima rijeka i zemljopisnim lokacijama na kojima se nalaze.

Ova knjiga opisuje dvadeset i pet najvažnijih, najpoznatijih i najčudesnijih svjetskih rijeka – od Gangesa do Mekonga, od Nila do Amazone, od Colorada i Mississippija do riječnog sustava Tigris – Eufrat, pa sve do Dunava, Rajne i Seine – uz ambiciozan cilj da se svaka pojedina rijeka prikaže na jedan potpuno novi način. Fotografije iz zraka i panoramski pogledi izrazito su bogati detaljima koji pobuđuju našu svijest i maštu, te osjećaje koji nas obuzimaju kada sjedimo na obali rijeke ili kada šećemo nizvodno od njezina izvora prema ušću.


Fotografije dočaravaju ključne trenutke u evoluciji rijeka i uloge koje su one odigrale u razvoju civilizacija i stvaranju prirodnih okruženja oko njih. Vrlo pažljivo pisan tekst jezgrovito opisuje svaku rijeku, njezina obilježja i zemljopisnu lokaciju, te događaje kojima su svjedočili ovi nevjerojatni prirodni spomenici.