Marija Braut - Marija Braut - fotografije 1967-2005

Marija Braut - fotografije 1967-2005
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Fotomonografije
Izdavač Prometej
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536460656
ISBN10 9536460653
Godina 2006
Broj stranica 262
Format 26,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Marija Braut je ugledna i afirmirana umjetnica koja živi i radi u Zagrebu. Školovala se u atelieru Toše Dapca. Kao njegova učenica i suradnica nastavlja tradiciju umjetničke fotografije kao dragocjenog svjedoka zagrebačkih i hrvatskih događaja i ličnosti. 

Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih Nagrade Grada Zagreba i Nagrade Tošo Dabac. Do sada je objavila 9 monografija i sve su rasprodane. Ova autorska monografija  "FOTOGRAFIJE 1967-2005" suma je i retrospektiva umjetničkog opusa Marije Braut. 

Tematski krugovi i motivi: rani radovi, krajolici, djeca, portreti, Dubrovnik i Ljetne igre, umjetnici i kazalište, Zagreb i zagrebačke kulturno-povijesne znamenitosti, Šibenik i Dječji festival, Varaždin s povijesnom jezgrom, korčulanske procesije, mirogojski ugođaji i crkve, rat, gradovi i ulice, ljudi i događaji od Istre do Slavonije, od Dalmacije do Zagorja... 

"Lutalica Mare. Mare Fotografija. Thalijina veleposlanica. Dobri duh Zagreba. Vječna lutalica. Prva dama naše fotografije, Mare Nostrum, Mare Cvit. Intimnije: naša Mare. Šaljivije: Mare Vištica. Nemoguće je sve i izbrojiti! Bilo kako bilo svojina svih nas, neki oblik javnoga dobra u prostoru zajedničke empatije i simpatije u kojemu se više ne razlikuje osoba od njezina djela"
Ivo Šimat-Banov 

"Marija Braut u svojim fotografijama ne teži ni dramatičnosti ni sentimentalnosti, nego u njima spaja ličnost, estetiku i izražajnost zaustavljena vremena."
Stanko Špoljarić

Dvojezično izdanje, hrv-eng.