Aleš Bunta - Magnetizam gluposti : Platon, Erazmo Roterdamski, Alan Ford

Magnetizam gluposti : Platon, Erazmo Roterdamski, Alan Ford
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Filozofija-popularni pristup
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Nadežda Čačinovič
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533035536
ISBN10 9533035536
Godina 2012
Broj stranica 156
Format 21 cm
Obavijest 6,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Hvaljeno djelo slovenskoga filozofa Aleša Bunte Magnetizam gluposti: Platon, Erazmo Roterdamski, Alan Ford razrađuje poimanje gluposti kao očitu suprotnost mudrosti, znanju i spoznaji, a to razlikovanje začudo nije često bilo predmet filozofske analize. U suvremenim se filozofskim raspravama, međutim, opet pojavljuje sklonost analizi ovakvih jednostavnih oznaka – odnosno iskustveno jasnih činjenica – kao što su sreća, tajna ili dosada. Tako „nije slučajno“, kaže autor u knjizi, „što je unutar postmodernizma glupost procvala kao omiljena tema filozofije, 'ljubavi spram mudrosti'“. Polazeći Naklada LJEVAK od ključnih tekstova filozofske tradicije (Platon, Aristotel, Erazmo Roterdamski…), Bunta dolazi do fenomena masovne kulture (stripovi) u kojima se odražavaju suvremeni pojavni oblici gluposti kao onoga „drugoga“ od spoznaje.

Valja dodati da je Aleš Bunta majstor pristupačnog oblika ukazivanja na najsloženije filozofske probleme i posredovanja potrebnih znanja. Knjiga Magnetizam gluposti u matičnoj je zemlji dobila brojne pohvale struke i javnosti, a našim će čitateljima posebno biti zanimljiv treći dio knjige koji se bavi fenomenom gluposti u Alanu Fordu, stripu koji ima kultni status na ovim prostorima.


„Zvuk gluposti se, dakle, u Alanu Fordu ne postiže time što se glupost uspješno izolira od razuma i uz nju prišije glas, nego prije na taj način da uz pomoć Grunfa, kroničara refleksije o nastanku stripa, u samoj podlozi misaonih postupaka stripa, koji nose imena kao što su sam Grunf, Šef ili Superhik, otkrijemo njihove osnovne sastavnice, subpsihološke zvuke, točke dodira mišljenja i bitka/privacije, koji prethode razdvajanju na razum i glupost pa su utoliko, ako ništa drugo, neumni.“
(Izvadak iz knjige)