Harald Weinrich - LINGVISTIKA LAŽI - Može li jezik sakriti misli?

LINGVISTIKA LAŽI - Može li jezik sakriti misli?
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Filozofija-popularni pristup
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Andy Jelčić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532202724
ISBN10 9532202722
Godina 2005
Broj stranica 79
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Vaš muž je mrtav i pozdravlja Vas", kaže Goetheov Mefisto gospođi Marti Schwerdtlein. Ta Mefisova poruka je laž. Mefisto ne zna ništa o tome je li Schwerdtlein mrtav, a ni u kojem slučaju ne prenosi nikakve njegove pozdrave. Većina je laži te vrste, u rečenicama. Nema nikakve sumnje da se rečenicama može lagati, no može li se lagati i riječima?"
A Sokrat, je li nas on, učeći nas ironiji, naučio lagati? Što o laži misle Dionizije Katon i Voltaire, a što Sv. Augustin, Brecht i Herder?

Ovo su tek neka od pitanja koja postavlja Harald Weinrich, u svojem slavnom eseju (ili, riječima žirija u "neobičnoj i briljantnoj studiji") za koji je 1965. godine dobio prvu nagradu na natječaju "Može li jezik sakriti misli?" Njemačke akademije za jezik i književnost. Weinrich brani "istinitost jezika", zagovara njegovu nevinost i pritom ne osporava kako postoje riječi koje su pretrpjele zlouporabu (demokracija, Lebensraum, narod, krv i tlo…), no pokazuje kako je njihova lažljivost tijesno povezana s kulturalnim i lingvističkim kontekstom, te kako se onaj tko se ne snalazi među ljudima neće snaći ni u književnosti laži.

Kao dostojan prvi odabranik nove "Facta" serije malih eseja za velike sladokusce, Lingvistika laži nam priča o lažljivim pričama,, o čitavoj književnosti kao zemlji laži i vodi nas od Krete do Dembelije - i to u blistavom prijevodu Andyja Jelčića.