Andre Comte-Sponville - Je li kapitalizam moralan?

Je li kapitalizam moralan?
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Filozofija-popularni pristup
Izdavač Masmedia
Prevoditelj Ivana Franić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531574976
ISBN10 9531574979
Godina 2006
Broj stranica 195
Format 24 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Je li kapitalizam moralan? : o nekim smiješnostima i tiranijama našega vremena

Kakav je odnos morala i ekonomije? Pitanje morala, prema Andréu Comte-Sponvilleu, postavlja se pred svakoga pojedinca, čime god se bavio. S osobitom se oštrinom nameće u svijetu poduzetništva, poslovnom svijetu. 

Comte-Sponville zasniva svoju teoriju na razlikovanju četiri osnovna reda: 1. Tehničko-znanstvenog, 2. Pravno-političkog, 3. Reda morala i 4. Etičkog reda. Svaki od tih redova relativno je neovisan, svaki ima svoju vlastitu logiku, a nalaze se u međusobnoj interakciji – jedan ne može funkcionirati bez drugih. Kao što kaže sam autor: "Sva su četiri nužna; nijedan nije dovoljan." 

Knjiga «Je li kapitalizam moralan?» sadrži i nekoliko konkretnih primjera uz pomoć kojih autor pokazuje da moral ne određuje cijene; ono što ih određuje jest zakon ponude i potražnje. Vrlina ne stvara vrijednost, stvara ju rad. Ekonomijom ne upravlja dužnost, nego tržište. Zaključak je stoga da "kapitalizam nije moralan; nije ni nemoralan; on je – ali u potpunosti, radikalno, definitivno – amoralan".

Na kraju André Comte-Sponville još jednom opravdava svoju tezu o neophodnosti razlikovanja redova, čime na neki način odgovara na pitanje postavljeno u naslovu: "Upravo zato što ekonomija (u ovom slučaju kapitalistička) nije ništa moralnija nego što je moral rentabilniji – razlikovanje redova – trebamo oboje. A upravo zato što nam ni jedno ni drugo nisu dovoljni, svima nam je potrebna politika!"

Knjiga je namijenjena ekonomistima-praktičarima, poduzetnicima, poslovnim ljudima, političarima, pravnicima, filozofima, sociolozima, kao i studentima društvenih znanosti te svima koje zanima problem morala u suvremenom svijetu, osobito u znanosti i tehnologiji.

André Comte-Sponville (1952) je profesor filozofije na pariškoj Sorboni. Autor je «Traité du désespoir et de la béautitude» (2 sveska, 1984, 1988), «Petit traité des grandes vertus» (1995), «La sagesse des Modernes» (koautor Luc Ferry, 1998), «L'esprit de l'athéisme» (2006) i brojnih drugih knjiga.