Ognjen Šimić - Osuđenik sa srcem u rukama

Osuđenik sa srcem u rukama
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Biografije/memoari
Izdavač Profil Knjiga D.O.O.
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789958300585
ISBN10 9958300583
Godina 2010
Broj stranica 274
Format 20 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 2,34 € Kupi

Doc. dr. sc. Ognjen Šimić, rođen je u Sarajevu 1955. godine. Oženjen je Annettom Šimić i otac je četvoro djece, Isabelle, Ive, Marka i Patricije. Nakon završenog medicinskog fakulteta u Zagrebu, od 1980. do 1982. radiojeu St.Marienhospital Vechta, kao opći kirurg u l Njemačkoj, da bi od 1982. do 1984. bio na Sveučilišnoj klinici, u Lundu, Švedska. Godine 1984. vraća se u Njemačku, gdje na Sveučilišnoj klinici u Duesseldorfu polaže specijalistički ispit za općeg kirurga. Od 1990. do 1997. zamjenik je šefa Kardiokirurgije u bolnici St. Georg, u Hamburgu, gdje 1993. polaže i specijalistički ispit iz Torakalne i Kardiovaskularne kirurgije. Godine 1997. dolazi u Rijeku gdje osniva Kardiokirurški centar. Subspecijalista je Kardijalne kirurgije, 2002. u Zagrebu. Nosilac je dvije doktorske titule iz Duesseldorfa i Rijeke, autor je dvadeset i jednog naučnog rada i koautor četiri medicinske knjige. Operirao je više od 4000 pacijenata i to smatra svojim najvećim djelom. Trenutno živi u Sarajevu, gdje je emigrirao nakon presude u Rijeci.
Novi List: Rekli ste negdje da ste, ako vam se kazna smanji na koju godinu - na godinu, dvije, spremni doći to odslužiti. Ognjen Šimić: Ma, što bi uopće bio godinu u zatvoru?! Ljudi moji, ja sam izgubio posao, bio tri mjeseca u zatvoru, dobio infarkt i bio polumrtav, i sada ću ja da mi netko kaže hajde dođi. Zašto? Da bi država bila zadovoljna. Neka idu ovi drugi u zatvor, ovi koji su digli milijarde. Što njih nema nigdje? Gdje su oni? Što bi imao i pet godina, što bi imao i tri mjeseca, što bi imao i dva dana. Evidentno je samo, da sam ja, nakon dvadeset godina edukacije, došao, ljude operirao i spasio im život. To je evidentno.
Iz intervjua Novom listu, 20.09.2009.
"Priča Ognjena Šimića je znakovita: redovi koje je ispisao o vremenu provedenom u zatvoru, način na koji su mu uskraćivani odvjetnici, na koji su svjedoci koji su trebali govoriti u njegovu korist prešućivani, cijeli taj galimatijas u kojem su učestvovali razni likovi - neki od njih sjenovitih biografija i prošlosti - sugerira da se radilo o jednoj vrsti montaže. Ukoliko ova knjiga pomogne da se - u duhu promjena koje su posljednjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ali prevashodno akcijama Vlade Jadranke Kosor - 'Slučaj Šimić' rasvijetli i nanovo mu se da novi, iskreniji i pravno utemeljeniji okvir, onda je ona uspjela."