Petar Šimunović - Nikica Kolumbić 1930. - 2009.

Nikica Kolumbić 1930. - 2009.
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Biografije/memoari
Izdavač HAZU
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531549271
ISBN10 9531549273
Godina 2010
Broj stranica 39
Format 25,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 3,38 Kn Kupi

Poznati povjesničar i tekstolog hrvatske književnosti akademik Nikica Kolumbićmarljivo je proučavao djela srednjovjekovne hrvatske li­terature. S godinama stjecao je ugled vrlo ozbiljna znanstvenika. O toj književnosti u svojoj knjizi o humanizmu i manirizmu (Matica hrvatska, Zagreb, 1980., str. 69) iznosi ocjenu kako ,"u 16. stoljeću latinski jezik u hrvatskim stranama prepušta stvaralačku, umjetničku aktivnost sve više narodnom, hrvatskom, a taj se proces zbiva u isto vrijeme i u mnogim dru­gim evropskim zemljama".

Akademik Kolumbić rodio se u kajkavskom Zagrebu 6. listopada 1930. Životna staza odvest će ga u drugu sredinu, pa će jednakom topli­nom pratiti nastojanja da se spoznaje stečene u drugim hrvatskim sredi­nama prenesu u čakavski Zadar, koji je upornim radom postajao drugim središtem hrvatske kroatistike. Akademiku Kolumbiću pripada zasluga da je tome procvatu pridonosio koliko je više mogao.

Bio je Kolumbić pouzdan u svemu čega bi se latio. Znamo ga kao: povjesničara starije hrvatske književnosti; tekstologa koji je izdavao djela hrvatskih pisaca od Marulića i Zoranića nadalje. Svoja proučavanja pred čitateljstvo je iznosio tek pošto se uvjerio daje dobro proučio sve poveznice među književnim pojavama koje valja potpuno razmotriti i ugraditi u složenu sliku o stoljetnim prepletanjima medu prvacima hrvatskoga pje­sništva i proznih ostvarenja.

Za akademikom Kolumbićem ostadoše tragovi koje će njegovi kolege dugo osjećati i pamtiti.

( Josip Vončina )


***

Ova publikacija (objavljena u nakladničkoj cjelini "Spomenica preminulim akademicima", svezak 155) donosi sažeti prikaz(e) Kolumbićevog života i znanstvenog djelovanja, uz iscrpnu bibliografiju objavljenih radova.