Azar Nafisi - Lolita u Teheranu

Lolita u Teheranu
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Biografije/memoari
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Gordana Popović-Vujičić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531786812
ISBN10 953178681X
Godina 2005
Broj stranica 360
Format 21 cm
Obavijest 6,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

«Lolita u Teheranu» je knjiga koja govori o svjedočanstvo o pružanju otpora tiraniji i slavljenju oslobađajuće snage književnosti.

Svakog četvrtka prije podne, u Islamskoj Republici Iranu, za nesmiljene diktature ajatolaha Homeinija, hrabra i nadahnuta profesorica Azar Nafisi potajno okuplja sedam svojih najboljih studentica u tajnoj književnoj radionici u kojoj čitaju i proučavaju zabranjene klasike zapadne književnosti. Dok islamski odredi za zaštitu ćudoređa provode racije u Teheranu, fundamentalisti zauzimaju sveučilišta, a slijepi cenzor guši umjetničku slobodu, djevojke u književnoj radionici Azar Nafisi izlažu se opasnosti odbacujući zakonom propisan zar i neutazivom gladi uranjajući u svjetove Jane Austen, Francisa Scotta Fitzgeralda, Henrvja Jamesa i Vladimira Nabokova. U ovom jedinstvenom životopisu, njihove se životne priče isprepleću s onima iz romana koje čitaju.

Azar Nafisi predaje na Sveučilištu John Hopkins. Doktorirala je na Oxfordu i predavala englesku književnost na Teheranskom sveučilištu, na Slobodnom islamskom sveučilištu te na Sveučilištu Allameh Taba-tabai u Iranu. Izbačena s Teheranskog sveučilišta zbog toga što je odbila nositi zar, napušta Iran i 1997. godine odlazi u Ameriku. Piše za «The New York Times», «The VVashington Post», «The Wall Street Journal» i «The New Republic», sudjeluje u brojnim radijskim i televizijskim emisijama i autorica je knjige «Anti-Terra: kritička studija romana Vladimira Nabokova» («Anti-Terra: A critical Study od Vladimir Nabokov's novels»). Živi u Washingtonu, sa suprugom i dvoje djece.