Božidar Violić - Isprika : ogledi i pamćenja

Isprika : ogledi i pamćenja
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Biografije/memoari
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531789660
ISBN10 9531789665
Godina 2008
Broj stranica 370
Format 21,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 27,00 Kn Kupi
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 22,50 Kn Kupi

Nakon za kazalište važne knjige "Lica i sjene", tih autoanaliza vlastitih režija strukturiranih u formi razgovora i "međurazgovora" u kojima s vremenske distance analizira vlastite stavove, a što ih u njezinu drugom izdanju 2004. nadopunjuje s deset napisanih portreta glumca, Violić iznenađuje novom knjigom. Zapravo su "ogledi i pamćenja" dobro pogođen podnaslov što opisuje dinamičnu heterogenost ove knjige, koja je i memoarske naravi, osobna i otvorena.

Violićeva autobiografija ujedno je i (sada već) povijest poetike jednoga kazališnoga razdoblja koje je obilježio Gavella i njegovi redateljski učenici. Analizirajući svoja redateljska iskustva, i u ogledima ove knjige s jedne strane bavi se analizom dramskoga teksta, a s druge kazališnim i političkim kontekstom koji dominira u devedesetima te bitno određuje i vrednuje njegovu redateljsku poetiku.
 
"A u tom našem teatru teško je preživjeti ako si izvan klana, izvan sustava, izvan neke nametnute političke mode: Violić je uspio ostati svoj, nije se pokušavao mijenjati i prilagođavati, ne iznevjerivši tako svoj senzibilitet, svoj osjećaj za teatar, glumca i literaturu. Ne znam da je i jedan redatelj ispisao tako otvorene stranice o suočavanju sa svojim sve manjim umjetničkim sudjelovanjem u kazališnom životu i vremenom sve manjim režiranjem, a koje vjerojatno dolazi s godinama, kao što s godinama dolaze neki novi klinci i kao što s godinama nestaju generacije redatelja i glumaca s kojima si dijelio svoju nezaboravnu kazališnu mladost.

Violićevo autobiografsko razotkrivanje doživljaja te kazališne starosti tako je neskriveno, snažno i duboko, ono fascinira hrabrim otkrivanjem osjećaja s druge strane kazališne medalje koju svi u tim istim godinama ‘treće dobi' ne pokazuju, a pogotovo ne ispisuju."