Michel Schneider - Marilyn Monroe - posljednje seanse

Marilyn Monroe -  posljednje seanse
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Biografije/memoari - Romansirane biografije
Izdavač Alfa
Prevoditelj Marina Gessner
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531688888
ISBN10 9531688885
Godina 2007
Broj stranica 363
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 48,00 Kn Kupi

Romansirana biografija Marilyn Monroe osvjetljava jedan uistinu tragičan život koji ni njezini prijatelji, ni njezini obožavatelji nisu mogli razumjeti. Monroe, prepuna protuslovlja, rođena u Los Angelesu 1. lipnja 1926., pokopana 4. kolovoza 1962., u Schneiderovu romanu, bez ozbira na biografske podatke, ostaje jedna od najvećih glumačkih zagonetki 20. stoljeća.

Počnete li čitati ovu uzbudljivu romansiranu biografiju, utemeljenu na najnovijim zapisima i dosad nepoznatim činjenicama, mnoge će vam se stvari otkriti kao posve nove. Međutim, u njoj Michel Schneider ne namjerava dati još jedan odgovor na pitanje tko je ubio Marilyn Monroe? – ili ponuditi, kao mnogi prije, svoju vlastitu interpretaciju onoga što se desilo. U želji da razumije i osvjetli tajne njezinog bolnog i kaotičnog života, on je izabrao posve originalan pristup: vezu Marilyn Monroe s njezinim posljednjim psihoanalitičarem, Ralphom Greensonom. 

Ralph Greenson bio je posljednji psihoanalitičar Marilyn Monroe, «posljednji čovjek koji je Marilyn Monroe vidio živu i prvi koji ju je vidio mrtvu». Trideset je mjeseci, od siječnja 1960. do kolovoza 1962., trajala je njihova veza, od njezinog prvog pojavljivanja u hotelu Beverley Hills, tijekom snimanja filma «Daj da se volimo (Milijunaš)» (How to Marry a Millionaire), pa sve do kobne noći 4. kolovoza 1962. i njezine kontroverzne smrti.

On joj je na svaki način želio pomoći u njezinoj filmskoj karijeri; htio joj je pomoći da se pridigne, da izbjegne smrt. Kao da je osjetio posebnu misiju da je okruži ljubavlju, obiteljskim životom, osjećajima...

Kroz knjigu se nižu poglavlja, kronološki utemeljena s jasnim postavkama vremena i mjesta događanja, s povremenim prekidima, kroz koja su oživljeni njihovi kontroverzni tretmani i koji nas upoznaju s mnoštvom nepoznanica povezanih uz taj odnos, odnos ljubomore, velike strasti i još čudnijih događaja koji su je povezali s braćom Kennedy. Greenson je zaista doživljavao velike poteškoće. No i ne samo on, cijela plejada američkih i bečkih likova umiješala je svoje prste, interese i nimalo jasne namjere. Greenson, braća Kennedy, Anna Freud, Sigmund Freud, Truman Capote, Clark Gable, Frank Sinatra, svi oni i nisu drugo doli kulise iza kojih se razvija život "sex-vedette", Marilyn Monroe.

U svakom slučaju, Marilyn Monroe očito nije bila posve svjesna uloge koju joj je Hollywoodska mašinerija namijenila. Njezina patnja ostaje nešto što ni danas nema pravoga objašnjenja. 

Francuski pisac Michel Schneider istražuje, između ostalog, dobro poznate psihoanalitičke teme, a za ovu je knjigu u studenom 2006. dobio prestižnu književnu nagradu Interallie.