Philippe Fusaro - Glineni kolos

Glineni kolos
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost - Biografije/memoari - Biografija
Izdavač Sysprint
Prevoditelj Vanda Mikšić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532320732
ISBN10 9532320733
Godina 2005
Broj stranica 133
Format 23 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 5,40 Kn Kupi

"Glineni kolos" je fikcionalna biografija talijanskog boksača Prima Carnere. Pisan u varljivom prostoru između istine i mita, roman u brzim, kratkim poglavljima prati Carneru od Londona i Pariza, gdje je taj dvometraš pileće pameti težak 120 kilograma nastupao kao cirkuska atrakcija, do njegovih posljednjih dana u Kaliforniji i rodnog mjesta Sequalsa u Italiji, gdje 1967. umire.

Zanimljive, polifonijske naracije, kroz niz monologa, dijaloga i naracija u trećem licu, roman se usredotočuje na ključne točke Carnerine biografije: gladne godine u Parizu, borba za naslov svjetskog prvaka (osvaja ga 1933), njegov odnos s fašizmom i Duceom (Carneru su obilato koristili u propagandne svrhe), afere s namještenim rezultatima, neslavan odlazak s ringa, filmska karijera (glumio u nizu filmova B produkcije), sukob i parnica s holivudskim bossovima zbog filma "The Harder They Fall" (u filmu glumili Humphrey Bogart i Rod Steiger) u kojem se Carnera prepoznao, a završava njegovom bolešću i posljednjim putovanjem u Italiju.

Miješajući različite stilove, uključujući i poeziju te novinarske pasaže, Fusaro je napisao inteligentan i uzbudljiv roman kojeg je francuska kritika dočekala s oduševljenjem. Brojne kritičke pohvale, te blok koji je povodom izlaska ovog romana Fusaro dobio u kultnom francuskom časopisu "Le Matricule des Anges", svjedoče o njegovoj iznimnoj kvaliteti, ali i o činjenici da u suvremenoj francuskoj literaturi, unatoč sve prisutnijem teroru tržišta, postoje nasljednici velikih stilista i eksperimentatora Queneaua i Pereca.

Philippe Fusaro je rodjen 1971. godine. Objavio je više zbirki priča : "En deux temps, trois mouvements" (1999), "12 couteaux" (2001) i "Capri et moi" (2003). "Glineni kolos" ("Le Colosse d'argile", 2004) je njegov prvi roman. Od 1997. radi kao knjižar u Strasbourgu.