Ivan Supičić - Hrvatska i Europa 1: Rano doba hrvatske kulture

Hrvatska i Europa 1: Rano doba hrvatske kulture
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Umjetnost/Zabava
Izdavač Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789530614611
ISBN10 9530614616
Godina 2007
Broj stranica 624
Format 31,5 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 399,96 Kn (53,08 €) Kupi

 

Sv. 1 : Srednji vijek : (VII-XII. stoljeće) : rano doba hrvatske kulture

U ovom se djelu prvi put interdisciplinarno uočava veliki luk povijesnih zbivanja i kulturnog razvoja na tlu Hrvatske od najdavnijih vremena do našega doba. Djelo je ponajprije namijenjeno stranim znanstvenicima i umjetnicima, sveučilištima, bibliotekama i institutima, državnicima, političarima i javnim radnicima u svrhu predstavljanja Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske zemlje, koja od svojih ishodišta nakon doseobe Hrvata pripada zapadnoeuropskoj kulturi i zapadnome kršćanskom svijetu. 
Ovo djelo izlazi posebno na hrvatskome, engleskome i francuskom jeziku i moralo bi doći u ruke svim važnim i istaknutim djelatnicima javnog života. Objavljuje se u sklopu znanstvenog projekta HAZU Hrvatska i Europa, široko otvorenog svim našim sveučilištima, institutima i zavodima te uopće znanstvenim djelatnicima. Na njegovoj realizaciji radi više od stotinu znanstvenika. 
Svi su svescipisani pristupačno, jasno i privlačno, s mnogo ilustracija u koloru, zemljopisnih karata, kronoloških tablica i drugih priloga, da što zornije prikažu hrvatsku povijest i kulturu od davnih vremena do naših dana. 

Ovakvo stožerno djelo vrhunske kvalitete, prvo te vrste u nas, nemaju ni neki veći narodi, a do uspostave današnje suverene Hrvatske bilo je nezamislivo. Za upoznavanje Hrvatske i njezina položaja u Europi od kapitalnog je značenja. Nakon ovoga djela neće se više moći reći da Hrvatska ne pripada Srednjoj Europi i zapadnoeuropskoj kulturi jer će ono biti iznimno važno kao znanstveni argument za upoznavanje hrvatske pripadnosti Europi. 
Pripremne radove sufinanciraju Hrvatski državni sabor, Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i tehnologije, a financijsku pomoć dao je i UNESCO pod okriljem čijeg je Svjetskog desetljeća kulturnog razvitka izašao I. svezak.