Ivan Herceg - Župa Sv. Martina biskupa Sveti Martin na Muri: 1700 godina rođenje Sv. Martina biskupa (306.-2016.)

Župa Sv. Martina biskupa Sveti Martin na Muri: 1700 godina rođenje Sv. Martina biskupa (306.-2016.)
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Teologija/religija
Izdavač "Zrinski"
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531551403
ISBN10 9531551405
Godina 2016
Broj stranica 152
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga je pisana s ciljem da dâ „kratki prikaz povijesnog i sadašnjeg djelovanja naše Župe, tek mali pokušaj da si približimo vrijednost i značaj katoličke vjere u našim područjima“ (iz Uvoda). 

Autor u ovome djelu donosi širok spektar tema, namijenjenih široj publici, okupljenih oko dvije glavne okosnice.

Prvi dio donosi nam pregled povijesnih zbivanja na prostoru župe svetog Martina biskupa. Počevši sa životopisom sv. Martina biskupa, nastavlja analizirajući povijesni kontekst prvog spomena župe te daljnji razvoj društvenih i vjerskih zbivanja sve do današnjih dana. Bavi se ivanovcima, viteškim redom koji je od 13. st. djelovao na tim prostorima, donosi i popise župnika ove župe kao i životopise svećenika, časnih sestara i vjeroučitelja koji djeluju na prostoru župe ili su rodom iz Svetog Martina Muri.

Drugi dio posvećen je prikazu sadašnjeg duhovnog i materijalnog stanja župe. Vlč. Herceg opisuje pastoralno djelovanje prisutno u raznim oblicima manjih župnih skupina poput župnog zbora, Kursilja, križarskog bratstva ili pak župnoga Caritasa. Vrlo iscrpno autor se bavi i sakralnim objektima koji se nalaze na prostoru župe: župnom crkvom i raznim kapelama, ali i brojnim nabožnim manjim objektima poput poklonaca i raspela, od kojih mnogi imaju iznimnu povijesno-kulturnu vrijednost. 

Posljednje stranice svoje knjige autor posvećuje opisu društvenog života toga kraja.

Knjiga je bogato ilustrirana, dajući čitatelju dodatnu informaciju te može biti dobar izvor budućih historiografskih analiza današnjega vremena. Dostupna je za posudbu u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.