Marijan Culjak - Razgovor s prahom i pepelom

Razgovor s prahom i pepelom
Žanr Priručnici - Savjetnici - Slobodno vrijeme - Teologija/religija
Izdavač Glas Koncila
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532414752
ISBN10 9532414754
Godina 2015
Broj stranica 140
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Nakon zbirki pjesama Pjesmom za dušu, Susret s prijateljem te Poziv na drugu obalu zabočki župnik Marijan Culjak priredio je novu jedinstvenu knjigu – Razgovor s prahom i pepelom, koja je objavljena u izdanju "Glasa Koncila".

U nju je uvrstio prozne tekstove nastale razmatranjem i aktualizacijom snažnih rečenica iz Svetog pisma, osobito iz evanđelja, te nekoliko poetskih ostvarenja, dijelom pisanih na kajkavskom, a dijelom na štokavskom narječju.

Tekstovi nastali kao plod Culjakova svećeničkoga navjestiteljskog služenja ističu se jasnoćom, komunikativnošću i jednostavnošću izraza, ali i bogatom duhovnom porukom. U njima autor iz duboko kršćanskoga vjerničkog kuta osvjetljava gotovo sve najvažnije trenutke ljudskoga života od rođenja do prijelaza u onostranost.

Pritom je usredotočen na prolaznost, što se vidi u naslovu zbirke, o čemu sam autoru u predgovoru piše: »Prolaznost ovoga svijeta i brzina protoka vremena dovodi me do zaključka kako je sve prah i pepeo, ali i taj pepeo ima i te kako duboki govor tišine o prolaznosti i vječnosti, o važnome i nevažnome, o imati ili biti.«

Osim zanimljiva sadržaja, nadahnuta svakodnevnim životnim situacijama, autor čitateljima upućuje vrlo jasnu pozitivnu i poticajnu humanističku i evanđeosku poruku, naviještajući tako radost susreta s nadnaravnim, božanskim.